Post-miocene deformation of the area between Alibey (Kızılcahamam) and Karalar (Kazan) villages NW Ankara (Turkey)
Alibey (Kızılcahamam) ve Karalar (Kazan) köyleri arasındaki bölgenin miyosen sonrası deformasyonu KB Ankara (Türkiye)
  1. Tez No: 153491
  2. Yazar: AYKUT KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BORA ROJAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Galatyan, Paleo-stres analizi, neotektonik. vii, Galatian, paleo-stress analysis, neotectonics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZ ALİBEY (KIZILCAHAMAM) VE KARALAR (KAZAN) KÖYLERİ ARASINDAKİ BÖLGENİN MİYOSEN SONRASI DEFORMASYONU KB ANKARA (TÜRKİYE) Karaca, Aykut Y.Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bora Rojay Eylül 2004, 100 sayfa Çalışma alanı Kazan ilçesinin kuzeybatısında (Ankara'nın 40 km kuzeybatısı), Karalar ve Alibey köyleri arasında Mezozoik yığışım kütlesi üzerinde gelişen Neojen-Kuvaterner birimleri içerisinde yeralmaktadır. Bu araştırma Galatyan Volkanik Bölgesinin güney kenarındaki bu alanın Miyosen sonrası deformasyon tarihçesini incelemektedir. Alanda iki ana Neojen kaya birimi yüzeylenmektedir; (1) Geç Miyosen Pazar Formasyonu; (2) Pliyosen-Kuvatemer Sinap Formasyonu. Pazar Formasyonu tatlı su gölsel ortamı temsil eden, altta kalstikler ve üstte çört ve kireçtaşlarından oluşan bir kayaç serisine sahiptir. Ortamdaki sedimentasyonun Galatyan Volkanik Bölgesinde gelişen volkanizmadan yoğun bir şekilde etkilendiği görülmektedir. Pazar Formasyonu içinde bulunan memeli fosilinin lokasyonu muhtemel MN-9 ile MN-13 (Orta-Geç Miyosen) zamanları arasında bir yaş vermiştir. Alanda ana olarak akarsu visistemi klastik kayaçlarla temsil edilen Sinap Formasyonu, Pazar Formasyonunu uyumsuzluk ile örtmektedir. Miyosen sonrası deformasyonu çalışmaları tabakalardan ve fay düzlemlerinden toplanan yapısal verileri temel almaktadır. Toplam olarak Neojen yaşlı birimlerden 213 adet doğrultu-eğim ölçümü ve faylarda 204 adet kayma (slip) lineasyon verisi toplanmıştır. Pazar Formasyonundan alınan doğrultu eğim ölçümleri ile yapılan kıvrım analizi, N43°E yönünde doğrultusu olan bir kıvrım ekseninin varlığını ortaya koymuştur. Benzer şekilde Sinap Formasyonu için yürütülen kıvrım analizi, N40°E yönünde bir kıvrım ekseni vermiştir. Slip lineasyon verilerinin Angelierln“direct inversion”metodu ile işlenerek stres analizi yürütülmüştür. Yapılan analiz sonucunda Miyosen sonrası sıkışma evresi ile ilgili güvenilir sonuçlar elde edilememiştir. Fakat Pliyo-Kuvaterner sonrası gerilme ile ilgili olarak bulunan sonuçlar oldukça güvenilirdir. Sonuçlar açıkça KB-GD yönünde bîr gerilme evresi vermiştir. Yapılan stres analizi ve arazi çalışmaları alanın birkaç evrede yapısal olarak geliştiğini ortaya koymuştur. Miyosen sonrası KB-GD - K-G yönündeki sıkışma tektoniğini Pliyo-Kuvaterner' den başlayarak bir gerilme evresi izlemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POST-MIOCENE DEFORMATION OF THE AREA BETWEEN ALİBEY (KIZILCAHAMAM) AND KARALAR (KAZAN) VILLAGES, NW ANKARA (TURKEY) Karaca, Aykut M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bora Rojay September 2004, 100 pages The study area is located within the Neogene-Quatemary sequences on top of the Mesozoic accreted mass at the northwest of Kazan (40 km NW of Ankara) between Karalar and Alibey villages. The research deals with the post-Miocene deformational history of an area situated at the southern edge of Galatian Volcanic Province. Two main Neogene rock sequences are cropped out; 1) Late Miocene Pazar Formation, 2) Plio-Quaternary Sinap Formation. The Pazar Formation has a succession composed mainly of elastics at the bottom and, cherts and limestones to the top of the sequence representing a fresh water lake environment. Sedimentation seems to be affected by the intense volcanism going on in the Galatian Volcanic Province. Location of a mammalian fossil found in the Pazar Formation yielded a possible time interval between MN-9 to MN-13 (Middle to Late Miocene). Sinap Formation overlies the Pazar Formation unconformably and it is dominantly represented by fluvial elastics. IVThe post-Miocene deformational studies based on the analysis of the structural data collected from bedding planes and fault planes. Totally 213 dip-strike measurements from the Neogene units and 204 slip lineation data from the fault planes were taken. Fold analysis of dip and strike measurements taken from the Pazar Formation gave a common fold axis trending in N43°E direction. Similariy fold analysis for the Sinap Formation resulted N40°E striking trend for the fold axis. Stress analysis was performed by processing slip lineation data using Angelier direct inversion method. In the analysis, no reliable results for the post-Miocene compressional phase could be obtained. But the results of the post-Plio-Quaternary extensional regime are strongly reliable. It clearly gives an extension in NW-SE direction. Stress analysis together with the field observations show that the area has been structurally evolved in several phases of deformation. The NW-SE to N-S-directed post-Miocene compressional event is followed by a regional extension operating since Plio-Quaternary.