Neotectonics and seismicity of the Ankara Region: A case study in the Uruş area
Ankara'nın neotekniği ve depremselliği ve Uruş civarını kapsayan çalışma
  1. Tez No: 153492
  2. Yazar: TÜLİN KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: neotektonik, depremsellik, Uruş fay seti, Uruş depremi, Çamlıdere depremi, fay düzlemi çözümü, zemin malzemesi vıı, neotectonic, seismicity, Uruş fault set, Uruş earthquake, Çamlıdere earthquake, fault plane solution, ground material
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz ANKARA'NIN NEOTEKTONIGİ VE DEPREMSELLİĞI ve URUŞ CİVARINI KAPSAYAN ÇALIŞMA Kaplan, Tülin Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Ali Koçyiğit Temmuz, 2004, 84 sayfa Çalışma alanı, Uruş yerleşkesi, Ankara'nın 70 km BKB sında bulunmaktadır. Alan Uruş ve Güdül olmak üzere başlıca 2 yerleşkeyi ve batıdan doğuya doğru Macun, Yoğunpelit, Kabaca, Üreğil, Özköy, Tahtacıörencik, Kırkkavak, Kavaközü, Kayı ve Karacaören köylerini içermektedir. 189 km2 lik çalışma alanı 1/25000 ölçekli topografik haritaların H28a3, ü4, d! ve d2 paftalarını kapsamaktadır. Çeltikçi morfolojik çöküntüsünün Güdül-Uruş bölümü antesedan Kirmir Nehri tarafından kazılmış ve ikincil drenaj sistemi ilk kez bu çalışma kapsamında detaylı olarak haritalanmıştır. Çeltikçi çöküntüsünün kuzey kenarını belirleyen faylar Uruş fay seti olarak adlandırılmış ve Çeltikçi Fay Zonu içerisinde değerlendirilmişlerdir. Deforme olmuş drenaj sistemleri ve basınç sırtı gibi morfolojik faktörler göz önünde bulundurulduğunda Uruş Fay Seti'nin ana fayı sol yanal yönlü ters bileşenli oblik fay olarak belirlenmiştir. Bu sonuç aynı zamanda 22.08.2000 tarihli Uruş depreminin mekanizma çözümleriyle desteklenmiştir. iki tanesi 22.08.2000 Uruş depremi ve bir tanesi 27.02.2003 Çamlıdere depremine ait olmak üzere üç tane fay düzlemi çözümü kaynağın doğasını belirlemek için yapılmıştır. vıAnkara zemini üç kategoriye ayrıldı: (a) sert zemin kayaları (b) Pliosen karasal göl sedimanter istifleri ve (c) Kuvatemer yaşlı pekişmemiş taraçalar ve alüvyon sedimanları. Gevşek Kuvatemer sedimanlar Ankara'da yoğun olarak yayılmışlardır. Bu sedimanlar ince taneli ve kalınlıkları en fazla 200 m veya daha fazla olan sedimanlardır. Bu sedimanların içinde statik yer altı su seviyesi yüzeye oldukça yakındır (ortalama 6 m). Bu şartlar gevşek alüvyon zeminlerin sıvılaşması için oldukça uygundur. Ayrıca zemin kayası ezik zonlar ile dolu olduğu için Ankara, derin odaklı küçük depremlerle (M^5) karakterize edilse bile zemin şartlarından dolayı 110 km uzaklıkta Kuzey Anadolu Fay Sistemi ve 80 km uzaklıkta Seyfe Fay Kuşağı kaynaklı büyük depremlerden kaynaklanan riske açıktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEOTECTONICS AND SEISMICITY OF ANKARA: A CASE STUDY IN THE URUŞ AREA Kaplan, Tülin M. Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Koçyiğit July, 2004, 84 pages Study area, the Uruş province, is located 70 km WNW of city of Ankara. Major settlements in the study area are two counties, Uruş and Güdül; and there are a number of villages, such as, from W to E, Macun, Yoğunpelit, Kabaca, Üreğil, Özköy, Tahtacıörencik, Kırkkavak, Kavaközü, Kayı and Karacaören. The study area is 189 km2 in size and included in 1/25000-scaled topographic quadrangles of H28a3, a^., di and d2. The Güdül- Uruş section of the Çeltikçi morphotectonic depression (Çeltikçi Basin) drained by the Antecedent Kirmir River and its second-order drainage system was first mapped in detail in the present study, and faults determining northern margin of the Çeltikçi depression were named as the Uruş Fault Set comprising the SW part of the Çeltikçi Fault Zone; and the mechanism of the master fault of the Uruş fault set was determined as left lateral oblique-slip fault with reverse component by the morphologic markers such as the deformed drainage system and pressure ridges. This was also supported by the fault plane solutions of the 2000.08.22 Uruş earthquake. Three fault plane solutions, of which two of them for the 2000.08.22 Uruş earthquake, and one of them for the 2003.02.27 Çamlıdere earthquake, were done to determine nature of the source. Ground material underlying the city of Ankara were divided into three categories: (a) well-lithified basement rocks, (b) Pliocene fluvio-lacustrine IVsedimentary sequence, and (c) unconsolidated terrace and alluvial sediments of Quaternary age. Quaternary unconsolidated sediments are densely populated in Ankara. These sediments are fine-grained and have a maximum thickness of 200 m or more. Inside these sediments, static ground water level is very close (as on average: 6 m) to ground surface. These conditions are quite suitable for liquefaction of these unconsolidated alluvial sediments. In addition, basement rocks are full of zone of weakness. Even if, the city of Ankara is characterized by the shallow focus and small earthquakes (M^5), it is open to the risk of large earthquakes to be sourced from the North Anatolian Fault System and the Seyfe Fault Zone located 110 km and 80 km, respectively, owing the ground material conditions beneath the city of Ankara. This point has to be taken out in constructions and site selection solution.