Synthesis of conducting polymers of terepthalic acid bis-(2- thiophen-3-YL-ethyl) ester and investagition of their electrochromic properties
Tereftalik asit bis (2- tiyofen-3-iL-etil) ester'in iletken polimerlerinin sentezlemesi ve elektrokromik özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 153493
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: îletken polimerler, elektrokimyasal polimeştirme, elektrokromik özellikler, elektrokromik cihazlar, Tereftalik asit bis~(2-tiyofen-3-etil)ester vıı, Electropolymerization, Electrochromic polymers, Conducting polymers, Electrochromic Devices, Terepthalic acid bis-(2~thiophen-3-yl-ethyl)ester
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz TEREFTALİK ASÎT BİS-(2-TİYOFEN-3-İL-ETIL)ESTER' İN İLETKEN POLİMERLERİNİN SENTEZLENMESİ VE ELEKTROKROMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Coşkun, Yelda Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Haziran 2004, 61 sayfa Tereftalik asit bis-(2-tiyofen-3-etil)ester (TATE), 2-tiyofen-3-ethanol ve tereftaloil klorür kullanılarak sentezlenmiştir. TATE'nin ve tiyofen ile kopolimerinin elektrokimyasal davranışı dönüşümlü voltametre vasıtasıyla araştırılmıştır. Monomerin kimyasal yapısı Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi ('H-NMR ve I3C-NMR) ve Fourier Transform infrared Spektroskopisi (FTIR) yöntemleri kullanılarak incelendi. TATE nin homopolimeri sabit gerilim ve sabit akım yöntemleri, tiyofenle kopolimeri sabit gerilim yöntemi kullanılarak sentezlenmiştir. Hem homopolimer (PTATE) hem kopolimer [P(TATE-co-Th)] Fourier Transform infrared Spektroskopisi (FTIR), Taramalı Elektron Mikroskopisi (SEM), ve UV-VIS Spektrofotometresi yöntemleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Örneklerin ısıl analizleri DSC ve TGA ile incelenmiştir. Filmlerin iletkenlikleri dört-nokta tekniği ile belirlenmiştir. Filmlerin vıelektronik bant aralığı spektroelektrokimyasal yöntem kullanılarak belirlenmiş, kolorimetre analizleri yapılmıştır. Elektrokromik cihazlar, PTATE, P(TATE-co-Th) ve poli(3,4-etilendioksitiyofen) (PEDOT) kullanılarak yapılmıştır. Cihazlann spektroelektrokimyasal özellikleri, renk değiştirme özelliği ve dayanıklılığı UV-Vis Spektrofotometresi ve dönüşümlü voltametre yöntemleri kullanılarak araştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF CONDUCTING POLYMERS OF TEREPTHALIC ACID BIS-(2- TfflOPHEN-3-YL-ETHYL)ESTER AND INVESTIGATION OF THEIR ELECTROCHROMIC PROPERTIES Coşkun, Yelda M.Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare June 2004, 61 pages Terepthalic acid bis-(2-thiophen-3-yl-ethyl)ester (TATE) was synthesized through the reaction of 2-thiophen-3-yl-ethanol and terepthaloyl chloride. Electrochemical behavior of the TATE and TATE in the presence of thiophene were studied by cyclic voltammetry (CV). The chemical structure of monomer is characterized via Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy (NMR) and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTTR). Homopolymer of TATE was synthesized by galvanostatic and potentiostatic methods, and copolymerization of TATE with thiophene was achieved via potentiostatic method. Both homopolymer (PTATE) and copolymer [P(TATE-co-Th)] were characterized by various techniques including cyclic voltammetry, FTTR, Scanning Electron Microscopy (SEM), Differential Scanning Calorimetry (DSC), Thermal Gravimetry Analysis (TGA) and UV-VIS Spectrophotometer. Conductivities of samples were measured by four probe technique. ivElectronic band gap of polymers measured as the onset of the %-n* transition using spectroelectrochemical analysis and colorimetry studies were investigated. Dual type polymer electrochromic devices (ECDs) based on PTATE, P(TATE-co-Th) and poly(3,4-ethylenedioxythiophene) (PEDOT) have been constructed. Spectroelectrochemistry, switching ability and stability of the devices were investigated by UV-Vis Spectrophotometer and Cyclic Voltammetry.