Design and economical evaluation of sucker rod and electrical submersible pumps: Oil wells in a field, Turkey
Atbaşı ve elektrikli dalgıç pompaların tasarımı ve ekonomik değerlendirmesi: Bir sahadan petrol kuyuları,Türkiye
- Tez No: 153497
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ GÜMRAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: atbaşı pompa, elektrikli dalgıç pompa, ekonomik değerlendirme, tasarım, sucker rod pump, electrical submersible pump, economic evaluation, design. iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
öz AT BAŞI VE ELEKTRİKLİ DALGIÇ POMPALARIN TASARIMI VE EKONOMİK DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR SAHADAN PETROL KUYULARI, TÜRKİYE Ceylan, Sevil Ezgi Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fevzi Gümrah Eylül 2004, 165 sayfa Bir petrol kuyusunun üretimini arttırmak ya da üretmeye devam etmesini sağlamak için yapay üretim yöntemleri vardır. Bu çalışmada, teknik tasarım ve ekonomik değerlendirme amacıyla at başı pompa (SRP) ve elektrikli dalgıç pompa (ESP) sistemleri seçildi. Yapay çekme uygulamaları için R sahasından 13 petrol kuyusu kullanıldı. Seçilen kuyuların halen yapay olarak üretim yapmasına reğmen, bu kuyulara yeniden SRP ve ESP tasarımı yapıldı. SRP için Lufkin tarafından geliştirilen LoadCalC ve DSSC tarafından geliştirilen SubPUMP yazılımı da ESP tasarımında kullanıldı. Ekonomik değerlendirmede her uygulama projesinin geri dönüş oranları (ROR) ham petrol fiyatının varil basma 21 $ değeri tahmin edilerek hesaplandı. R sahasından seçilen kuyulara uygulanan ESP sisteminin, düşük güç ile yüksek üretim üstünlüğü gözlemlendi. Günlük 100 varilin altındaki üretimlerde düşük hacim çekme yeteneği nedeni ile üstünlüğü SRP sistemi aldı. ESP uygulanan kuyu sayısı arttırıldığında, ROR şimdiki duruma göre % 3.61artış elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND ECONOMICAL EVALUATION OF SUCKER ROD AND ELECTRICAL SUBMERSIBLE PUMPS: OIL WELLS IN A FIELD, TURKEY Ceylan, Sevil Ezgi M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fevzi Gttmrah September 2004, 165 pages There are some alternatives of artificial lift methods to increase the production of oil well or to keep it producing. Sucker rod pumping (SRP) and electrical submersible pumping (ESP) systems are selected for the design and economical evaluation of thirteen oil wells of R field. Although selected wells are already producing artificially, they are redesigned for SRP and ESP. LoadCalC software developed by LufMn and SubPUMP developed by DSSC are used for SRP and ESP designs respectively. For economic evaluation, the rate of return (ROR) of each design is calculated for ten year period. In technical comparison, advantage of higher production ability with lower power consumption was observed in ESP applications. In wells which have lower production than 100 bpd, SRP takes the advantage as it has the ability of low volume lifting. In economical comparison it was observed that using both methods together was given better result. By increasing the number of wells that were applied ESP, 3.61% of increment in ROR was obtained relative to the present status.