Ankara hippodrome: The national celebrations of early Republican Turkey, 1923-1938
Ankara hipodromu: Erken Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde milli bayram kutlamaları, 1923-1938
  1. Tez No: 153506
  2. Yazar: DİLER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hafıza, Anma Törenleri, Ulusun İnşası, İcat, Gelenek, Social Memory, Commemorational Ceremonies, Nation-Construction, Invention, Tradition IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
öz ANKARA HİPODROMU: ERKEN CUMHURİYET DÖNEMÎ TÜRKİYE'SİNDE MİLLİ BAYRAM KUTLAMALARI, 1923-1938 Özdemir, Diler Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Güven Arif Sargın Eylül 2004, 139 Sayfa Bu çalışma, milli bayram kutlamaları ve mekânsal pratikler arasındaki ilişkiyi Ankara Hipodrom Alanı'nda Türkiye Cumhuriyeti'nin erken yılları bağlamında analiz etmektedir. Milli bayram kutlamaları sosyal eylemler içeren, siyasal anımsamalar olarak ele alınmıştır. 1923 ve 1938 yıllan arasındaki dönem, Cumhuriyet Rejimi'nin inşa edildiği ve toplumsal anmalara biçim veren bir dönemdir. Ulusun inşası süreciyle bütünleşmiş toplumsal hafıza tezimizin çerçevesini belirlemektedir. Hipodrom, ulusal anlamların iletilmesi ve ulusal imajların somutlaştırılması için meşrulaştırılmış ulusal kutlama pratiklerinin mekânı olarak ele alınmıştır. Hafıza ve mekân arasındaki etkileşim aracılığıyla ulusun inşa sürecinin nasıl gerçekleştirildiğini açığa çıkarmak için, resmi arşiv dokunanlarının analizi yoluyla tezimizin kavramsal yapısı ve alan araştırması oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANKARA HIPPODROME: THE NATIONAL CELEBRATIONS OF EARLY REPUBLICAN TURKEY, 1923-1938 Özdemir, Diler M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güven Arif Sargın September 2004, 139 Pages This study analyzes the relationship between national celebrations and the spatial practices of Ankara Hippodrome in the Early Republican Turkey. National festivals are regarded as social-performative commemorations and political practices in origin. The period between 1923 and 1938 is considered as the construction period of the Republican Regime that gave a form for the recollection of Turkish society. The scope of our thesis is limited with the construction of social memory, which is integrated with the 'nation-construction' processes. The Hippodrome is then taken as an important space of these practices of national celebrations, which were legitimized to convey national meanings and imaginings. The conceptual frame and the case study of our research are structured by the archival official documents of this period to explore how the nation- building processes are realized through the interaction between memory and space.