Quantifying seismic design criteria for concrete buildings
Betonarme binaların deprem tasarımı için sayısal kriterlerin belirlenmesi
- Tez No: 153533
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATIMTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, betonarme yapılar, ötelenme, göreceli kat ötelenmesi, perde duvar, mukavemet, rijitlik, süneklik, sismik enerji, çerçeveli yapılar, kompozit yapılar, eğrilik vıı, Earthquake, reinforced concrete structures, sway, relative story drift, shear wall, strength, stiffness, ductility, seismic energy, framed structures, composite structures, curvature
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
öz BETONARME BİNALARIN DEPREM TASARIMI İÇİN SAYISAL KRİTERLERİN BELİRLENMESİ TÜKEN, Ahmet Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergin ATIMTAY Mayıs 2004, 242 sayfa Çerçeveli veya kompozit (çerçeveli-perdeli) bir binanın toplam ve göreceli ötelenmesi, o binanın sismik direncinde en önemli göstergedir. O yüzden, tasarımı yapan mühendis, tasarım işlemi boyunca, binanın yatay ötelenme profilini birkaç kere hesaplamak zorundadır. Ancak, üç boyutlu bir yapının ötelenmesini hesaplamak çok basit bir işlem değildir. Aslında bunu bilgisayar programlan yapabilir fakat bunun için üç boyutlu model geliştirilmesi gerekir ki, bu hem zahmetli hem de zaman alıcıdır. Sadece sismik yüklemeye maruz çerçeveli ve kompozit binalar için ötelenme profillerinin belirlenmesini sağlayan, uygulanması kolay, analitik bir metot geliştirilmiştir. Yanal sismik yüklere maruz çeşitli çerçeveli ve kompozit üç boyutlu binalar SAP2000 ve önerilen analitik metotla çözülmüştür. Ötelenme profilleri birbiriyle karşılaştırılmış ve bunların çok iyi uyum içinde olduğu bulunmuştur. Bir çok durumda, hata payı % 5 'ten az olmuştur. Analitik metot, istenen herhangi bir yükseklikteki ötelenme miktarım, iki katın birbirine göre göreceli olarak ötelenmesini, yükseklik boyunca herhangi bir vınoktadaki eğimi ve temelden çatı seviyesine kadar binanın eğrilik dağılımım belirlemek için kullanılır. Ötelenme ve ötelenmeye bağlı özellikler bilindikten sonra, Türk Deprem Yönetmeliğinde belirtilen koşullar değerlendirilebilir ve/veya kontrol edilebilir. Analitik metodu kullanarak, Türk Deprem Yönetmeliğine göre gerekli perde duvar miktarı belirlenebilir. Şimdiye kadar sadece yaklaşık ampirik yöntemlerle çözümlenen hayati bir tasarım problemi de böylece çözülebilir. Üç boyutlu kompozit bir binanın sahip olması gereken dayanımı karşılamak için bir matematiksel ifade sunulmuştur. Böylece, binadaki kesme kırılması ve moment kırılması güvenli bir şekilde önlenmiştir. Yanal sismik yüklemeye tabi tutulan kompozit binalar için gerekli rij itliği sağlamak için bir tasarım metodu geliştirilmiştir. Tasarımcının analiz ve tasarım işlemlerini kolaylaştırmak için“Borland Delphi”ile yazılan kullanımı kolay programlar hazırlanmıştır. Yanal sismik yüklere maruz kompozit binaların sahip olması gereken sünekliği sağlamak için plastik analize dayanan bir metot da geliştirilmiştir. Genel olarak kabul gören u.A = 5 ötelenme sünekliği kullanılmış ve başarılı bir enerji sönümü elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT QUANTIFYING SEISMIC DESIGN CRITERIA FOR CONCRETE BUILDINGS TÜKEN, Ahmet Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ergin ATIMTAY May 2004, 242 pages The amount of total and relative sway of a framed or a composite (frame-shear wall) building is of utmost importance in assessing the seismic resistance of the building. Therefore, the design engineer must calculate the sway profile of the building several times during the design process. However, it is not a simple task to calculate the sway of a three-dimensional structure. Of course, computer programs can do the job, but developing the three- dimensional model becomes necessary, which is obviously tedious and time consuming. An easy to apply analytical method is developed, which enables the determination of sway profiles of framed and composite buildings subject to seismic loading. Various framed and composite three-dimensional buildings subject to lateral seismic loads are solved by SAP2000 and the proposed analytical method. The sway profiles are compared and found to be in very good agreement. In most cases, the amount of error involved is less than 5 %. IVThe analytical method is applied to determine sway magnitudes at any desired elevation of the building, the relative sway between two consecutive floors, the slope at any desired point along the height and the curvature distribution of the building from foundation to roof level. After sway and sway-related properties are known, the requirements of the Turkish Earthquake Code can be evaluated and / or checked. By using the analytical method, the amount of shear walls necessary to satisfy Turkish Earthquake Code requirements are determined. Thus, a vital design question has been answered, which up till present time, could only be met by rough empirical guidelines. A mathematical derivation is presented to satisfy the strength requirement of a three-dimensional composite building subject to seismic loading. Thus, the occurrence of shear failure before moment failure in the building is securely avoided. A design procedure is developed to satisfy the stiffness requirement of composite buildings subject to lateral seismic loading. Some useful tools, such as executable user-friendly programs written by using“Borland Delphi”, have been developed to make the analysis and design easy for the engineer. A method is also developed to satisfy the ductility requirement of composite buildings subject to lateral seismic loading based on a plastic analysis. The commonly accepted sway ductility of Ua=5 has been used and successful seismic energy dissipation is thus obtained.
Benzer Tezler
- Field testing and model updating of typical RC buildings for damage identification
Tipik betonarme yapılarda hasar tespiti üzerine saha deneyleri ve model güncellemesi
PINAR İNCİ KOÇAK
Doktora
İngilizce
2017
Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALPER İLKİ
PROF. DR. F. NECATİ ÇATBAŞ
- Assessment of seismic performance of RC members after fire exposure through large-scale testing
Betonarme yapı elemanlarının yangın sonrası deprem performanslarının geniş ölçekli deneylerle belirlenmesi
UĞUR DEMİR
Doktora
İngilizce
2020
Deprem Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALPER İLKİ
PROF. DR. MARK F. GREEN
- Effects of seismic source model parameters on the probabilistic seismic hazard assessment results
Sismik kaynak modeli paramatrelerinin olasılıksal sismik tehlike analizi sonuçları üzerindeki etkisi
MARJAN VAKILINEZHAD
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
Deprem MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ZEYNEP GÜLERCE
- Low-cycle fatique modeling of seismic structural damage in a general yielding system
Genel akma yapısına sahip bir sistemde oluşan yapısal hasarın düşük devirli yorulma ile modellenmesi
ÖMER ONUR ERBAY
Yüksek Lisans
İngilizce
1999
İnşaat MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. POLAT GÜLKAN
- A Methodology for the seismic damage assesment of low-rise reinforced concrete buildings
Az katlı betonarme yapılarda deprem hasarının değerlendirilmesi için bir yöntem
KWABENA OMAGE NİMAKO
Yüksek Lisans
İngilizce
1998
İnşaat MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU