Urban growth and conservation problematic in Muğla, Karabağlar
Muğla, Karabağlar'da kentsel büyüme ve koruma problematiği
- Tez No: 153534
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Doğal Sit Alanı, Kırsal karakter, Kentsel Büyüme, Özel Mülkiyet, Yurt, İrim, Kesik, Kabalık, Geleneksel Doku vı, Natural Site, Rural Character, Urban Growth, Private Ownership, Yurts, Irims, Kesiks, Kabaliks, Traditional Pattern IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz MUĞLA, KARABAGLAR DA KENTSEL BÜYÜME VE KORUMA PROBLEMATİĞİ Koca, Feray Yüksek Lisans, Kentsel Tasarım, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. Adnan Barlas Ocak 2004, 112 Sayfa Karabağlar tarıma dayalı yaşamın sürdüğü Muğla civarında yer aian kırsal bir alandır. Sahip olduğu kırsal karakter, doğal ve kültürel değerler ve kırsal yaşam açısından korunması gerekli üçüncü derece doğal sit alanı olarak belirlenmiştir. Özel mülkiyetlerden oluşan mülkiyet deseni (yurtlar), irim ve kesiklerden oluşan özel yol sistemi, geleneksel evler, vejetasyonun çeşitliliği, geniş su rezervi, kendi kendine yeten tarımsal üretim ve geleneksel yaşam tarzı Karabağlar* in kırsal karakterini oluşturan ve şekil veren temel özelliklerdir. Kesikler, irimler, kabalıklar ve yurtlar Karabağlar"a özgü insan yapımı temel öğelerdir ve doğal peyzaj yapısına uyum gösterir.Kentsel büyüme, arazilerin yanlış kullanımı sonucu ortaya çıkan müdahaleler, kent insanlarının Karabağlar üzerinde gelişen yeni konut talepleri Karabağlar üzerinde kentsel baskı oluşturmaktadır. Bu durum Karabağlar'ın korunmasının gerekliliğini ortaya koyar. Bu araştırma Karabağlar üzerinde spekülatif konut gelişimini analiz eder, alan üzerindeki müdahalenin niteliğini, fiziksel, sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini tanımlar ve Karabağlar'ın kırsal dokusunun sürdürülebilirliği için öneriler geliştirir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN GROWTH AND CONSERVATION PROBLEMATIC IN MU?LA, KARABA?LAR Koca, Feray M. S., Urban Design, Department of City and Regional Planning Supervisor: Asst. Prof. Dr. Adnan Barlas January 2004, 112 Pages Karabağlar is a rural area where agricultural community lives and which locates in the vicinity of Muğla town. It was registered as third grade natural site that must be preserved according to its rural character, natural and cultural assets and rural life. Property pattern consisting of private ownerships (yurts), specific road network that emerges from irims and kesiks, traditional houses, variety of vegetation, abundant water, self- sufficient agricultural production, and traditional life style are the main features that create and shape Karabağlar. Kesiks, irims, kabaliks, and yurts are the major man-made components, which are unique to Karabağlar, and these characteristics conform to the natural landscape structure. mUrban growth, interventions due to misuse of lands, new housing demands of urban residents in Karabağlar resulted in urban pressure on the area. This situation puts forth the conservation necessity of Karabağlar. This research analyzes the speculative housing development in Karabağlar, identifies the type of interventions and their physical, social, economic and environmental effects on Karabağlar; in addition, develops proposals for sustainability of the traditional pattern of Karabağlar.