Effects of chain extension and branching on the properties of recycled poly (ethylene terephthalate)-organoclay nanocomposites
Zincir uzamasının ve dallanmasının geri kazanılmış poli(etilen tereftalat)-organokil nanokompozitlerinin özelliklerine etkileri
- Tez No: 153542
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nanokompozit, Termoplastik Nanokompozitler, Atık PET, Montmorillonit, Zincir Uzaması/Dallanması vıı, Nanocomposite, Thermoplastic Nanocomposites, Recycled PET, Montmorillonite, Chain Extension/Branching
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
oz ZİNCİR UZAMASININ VE DALLANMASININ GERİ KAZANILMIŞ POLİ(ETİLEN TEREFTALAT)-ORGANOKİL NANOKOMPOZİTLERİNİN ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Keyfoğlu, Ali Emrah Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Haziran 2004, 136 sayfa Bu çalışmada zincir uzaması ve dallanmanın, geri kazanılmış PET ve organik olarak modifiye edilmiş kil ile hazırlanan nanokompozitlerin özellikleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Zincir uzatma ve dallandırma kimyasalı olarak maleik anhidrit (MA) ve piromellitik dianhidrit (PMDA) kullanılmıştır. Nanokompozit numuneleri çift vidalı ekstrüzyonu takiben, enjeksiyonla kalıplama yöntemiyle hazırlanmıştır. Geri kazanılmış PET, organik kil oram ağırlıkça %2, %3 ve %4 olacak şekilde organik olarak modifiye edilmiş montmorilloniüe karıştırılmıştır. İkinci ekstrüzyon basamağında ağırlıkça % 0.5, 0.75 ve 1 oranlarında MA veya PMDA ilk ekstrüzyondan elde edilen ürünlere eklenmiştir, ikinci basamağın reaktif ekstrüzyon olmasından dolayı, anhidritler, vida hızının etkisini gözlemlemek için farklı vida hızlarında (75, 150 ve 350 devir/dakika) eklenmiştir. vıXRD analizleri, kil tabakaları arasındaki mesafenin, polimerle işlendikten sonra yan açılmış bir yapının elde edildiğini belirten bir şekilde 19.21 A dan 28-34 A' a çıktığım göstermiştir. PMDA, MA ve kil miktarıyla beraber vida hızının kil tabakaları arasındaki mesafeyi etkilemediği gözlenmiştir. İlk ekstrüzyon basamağında, ağırlıkça %3 kil içeren nanokompozitler ara yüzeyde iyi yapışmayı gösterecek şekilde Young modülünde önemli bir artış ve kopmadaki uzamada azalma sağlamıştır. Zincir uzatıcı ajanların eklenmesinden sonra, MA ve PMDA'nın molekül ağırlığında artış ve dallanmaya bağlı olarak mekanik özellikleri iyileştirdiği gözlenmiştir. Düşük oranlarda PMDA'nın daha etkili olduğu gözlenmiştir; buna bağlı olarak PMDA'mn daha etkili bir zincir uzatıcı olduğu söylenebilir. DSC analizi ile MA'nın camsı geçiş sıcaklığım ve erime sıcaklığını PMDA' ya göre daha çok arttırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF CHAIN EXTENSION AND BRANCHING ON THE PROPERTIES OF RECYCLED POLY(ETHYLENE TEREPHTHALATE)-ORGANOCLAY NANOCOMPOSITES Keyfoğlu, Ali Emrah M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ülkü Yılmazer June 2004, 136 pages In this study, the effects of chain extension and branching on the properties of nanocomposites produced from recycled poly(ethylene terephthalate) and organically modified clay were investigated. As the chain extension/branching agent, maleic anhydride (MA) and pyromellitic dianhydride (PMDA) were used. The nanocomposites were prepared by twin-screw extrusion, followed by injection molding. Recycled poly(ethylene terephthalate), was mixed with 2, 3 and 4 weight % of organically modified montmorillonite. During the second extrusion step, 0.5, 0.75 or 1 weight % of MA or PMDA was added to the products of the first extrusion. As the second extrusion step is reactive extrusion, the anhydrides were added at three different screw speeds of 75, 150, 350 rpm, in order to observe the change of properties with the screw speed. IVXRD analysis showed that, the interlayer spacing of Cloisite 25A expanded from 19.21 A to about 28-34 A after processing with polymer indicating an intercalated structure. PMDA, MA and organoclay content as well as the screw speed did not have a recognizable effect on interlayer distance. In the first extrusion step, nanocomposites containing 3% organoclay content gave significant increase in Young's modulus and decrease in elongation to break values indicating good interfacial adhesion. After the addition of chain extenders, it was observed that both MA and PMDA gave rise to improved mechanical properties of the nanocomposite owing to the branching and chain extending effects that increase the molecular weight. However, PMDA gave better mechanical properties at lower content which makes it a more effective chain extender. DSC analysis showed that MA was more effective in increasing the glass transition temperature and melting temperature in comparison to PMDA.