Effects of fly ash and desulphogypsum on geotechnical properties of Çayırhan soil
Uçucu kül ve desülfojipsin Çayırhan zemininin geoteknik özellikleri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 166979
  2. Yazar: ALİ ÖZGÜR BAYTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÇOKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çökebilen Zeminler, Kararsız Zeminler, Hidrosıkıştırma, Hidroçökme, Uçucu Kül, Desülfojips, Collapsible Soils, Metastable Soils, Hydrocompression, Hydrocollapse, Fly Ash, Desulphogypsum
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZ UÇUCU KÜL VE DESÜLFOJİPSİN ÇAYIRHAN ZEMİNİNİN GEOTEKNİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Baytar, Ali Özgür Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Çokça Nisan 2005, 82 sayfa Kısmen kararsız, kısmi doygun dokunun yüksek emme basıncı ile yarı kararlı hale geçmesine yetecek kadar yüksek bir basınç altında yada çimentolaşma faktöründen dolayı bir bağ oluşması durumunda, bu dokunun suyla teması halinde zeminde çökme oluşur. Bu artık su, emme basıncını düşürerek ve bağı zayıflatarak veya yok ederek taneler arası bağlantılarda kayma kırılmasına sebep olur. Buna bağlı olarak zemin çöker. Bu çalışmada, Çayırhan Termik Santrali alanında bulunan çökebilen zemin, Çayırhan Termik Santralinden elde edilen uçucu kül ve desülfojips ile stabilize edilmiştir. Çayırhan uçucu külü ve desülfojips ile iyileştirilen çökebilen zeminin geoteknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilmek için yoğun bir laboratuvar test programı uygulanmıştır. Test programının sonunda, çökebilen zeminlerin (sıkıştırılmış) uçucu kül ve desülfojips katılması ile stabilize edilebileceği görülmüştür. Uçucu kül ve desülfojips eklenen numunelerin çökme potensiyellerinde, sıkıştırılmış numeneyle karşılaştırıldığında, çok belirgin bir değişim gözlenmemiş olsa da, stabilizasyondan ötürü serbest basınç mukavemetlerinde artış görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF FLY ASH AND DESULPHOGYPSUM ON THE GEOTECHNICAL PROPERTffiS OF ÇAYIRHAN SOIL Baytar, Ali Özgür M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Çokça April 2005, 82 pages Collapse in soils occur when a partially unstable, partially saturated öpen fabric under high enough stress causing a metastable structure with large soil suction, ör in the presence of a bonding ör cementing agent, is allowed to free access to additional water. Such excess water reduces soil suction and weakens ör destroys the bonding, thus causing shear failure at the interaggregate ör intergranular contacts, consequently, the soil collapses. in this study, the collapsible soils found in the Çayırhan Thermal Power Plant area has been stabilized by using the desulphogypsum, and fly ash obtained from the Çhayırhan Thermal Power Plant. An extensive laboratory testüıg program has been undertaken to provide information on the geotechnical properties of collapsible soils treated by Çayırhan fly ash and desulphogypsum. At the end of the test program, it has been seen that the collapsible soil (compacted) can be stabilized by adding fly ash and desulphogypsum. Although a signifîcant change on the collapse potentials was not observed when fly ash and desulphogypsum added samples were compared with compacted sample without stabilization, but there is an increase in unconfined compressive strength values due to stabilization.