Removal of hydrogen sulfide by regenerable metal oxide sorbents
Hidrojen sülfidin yenilenebilir metal oksit sorbentler ile uzaklaştırılması
  1. Tez No: 153583
  2. Yazar: DİLEK KARAYILAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR DOĞU, PROF. DR. GÜLŞEN DOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Sıcaklık Desülfürizasyonu, H2S Uzaklaştırılması, Bakır Esaslı Sorbentler, Entegre Gazlaştırma Kombine Çevrim Sistemi vıı, Hot Gas Desulfurization, H2S removal, Copper Based Sorbents, Integrated Gasification Combined Cycle Systems
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz HİDROJEN SÜLFIDIN YENİLENEBİLİR METAL OKSİT SORBENTLER İLE UZAKLAŞTIRILMASI Karayılan, Dilek Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Timur Doğu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülsen Doğu Haziran 2004, 166 sayfa Kömür türevi yakıt gazlarının yüksek sıcaklıkta desülfürizasyonu gelişmiş güç üretim teknolojileri için gerekli bir prosestir. Sıcak gaz desülfürizasyonu metal oksit sorbentler kullanılarak yapılabilir. Araştırılan sorbentler arasında bakır oksit sorbenti büyük ölçüde dikkat çekmiştir. Fakat yakıt gazları içerisinde bakır oksit tek başına, hidrojen ve CO tarafından kolaylıkla metalik bakıra indirgenmektedir buda sülfürizasyonun verimliliğini düşürmektedir. Bakır oksit bazlı sorbentlerin performansını iyileştirmek için bakır oksitler diğer metal oksitlerle birleştirilerek metal oksit karışım sorbentlerinin oluşması sağlanmaktadır. vıSülfidasyon deneyleri 627 °C de 1 % H2S, 10 % H2 ve dengede helyum gaz karışımı kullanılarak yapılmıştır. Sorbent rejenerasyonu aynı reaktörde sülfitlenmiş sorbentler üzerinde 700 °C de 6% 02 ve dengede N2 gaz karışımı kullanılarak yapılmıştır. Çoğu deneylerde toplam gaz karışımının akış hızı 100 ml/min' de sabit tutulmuştur. Bu çalışmada, Cu-Mn-O, Cu-Mn-V-0 ve Cu-V-0 sorbentleri komplexlestirme metodu kullanılarak geliştirilmiştir. Sorbentlerin performansları sabit yataklı cam reaktörde 6 sülfidasyon/rejenerasyon döngüsü boyunca incelenmiştir. 6 sülfidasyon/rejenerasyon döngüsü boyunca Cu-Mn-V-0 sorbent kükürt tutma kapasitesinin 0.110'dan 0.054 (g kükürt)/(g sorbent)'e düştüğü gözlenirken, Cu-Mn-0 sorbent kükürt tutma kapasitesi 0.152'den 0.128 (g kükürt)/(g sorbent)'e düşmüştür. Cu-V-0 sorbenti birinci sülfidasyonda iyi performans göstermiştir ve birinci rejenerasyondaki aşırı ısısal bozulma sorbentin daha fazla test edilmesini engellemiştir. Birinci sülfidasyon sonundaki Cu-V-0 kükürt tutma kapasitesi 0.123 (g kükürt)/(g sorbent) olarak hesap edilmiştir. Buna ilaveten, sülfidasyon deneyinde S02 oluşumu yalnız Cu-V-0 sorbentiyle gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REMOVAL OF HYDROGEN SULFIDE BY REGENERABLE METAL OXIDE SORBENTS Karayılan, Dilek M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Timur Doğu Co-Supervisor: Prof. Dr. Gülsen Doğu June 2004, 166 pages High-temperature desulfurization of coal-derived fuel gases is an essential process in advanced power generation technologies. It may be accomplished by using metal oxide sorbents. Among the sorbents investigated CuO sorbent has received considerable attention. However, CuO in uncombined form is readily reduced to copper by the H2 and CO contained in fuel gases which lowers the desulfurization efficiency. To improve the performance of CuO-based sorbents, they have been combined with other metal oxides, forming metal oxide sorbents. Sulfidation experiments were carried out at 627 °C using a gas mixture composed of 1 % H2S and 10 % H2 in helium. Sorbent regeneration was carried IVout in the same reactor on suifided samples at 700 °C using 6 % 02 in N2. Total flow rate of gas mixture was kept at 100 ml/min in most of the experiments. In this study, Cu-Mn-O, Cu-Mn-V-0 and Cu-V-0 sorbents were developed by using complexation method. Performance of prepared sorbents were investigated in a fixed-bed quartz microreactor over six sulfidation/regeneration cycles. During six cycles, sulfur retention capacity of Cu-Mn-0 decreased slightly from 0.152 to 0.128 (g S)/(g of Sorbent) while some decrease from 0.110 to 0.054 (g S)/(g of Sorbent) was observed with Cu-Mn-V-O. Cu-V-0 showed a very good performance in the first sulfidation and excessive thermal sintering in the first regeneration prevented further testing. Sulfur retention capacity of Cu- V-0 was calculated as 0.123 (g S)/(g of Sorbent) at the end of the first sulfidation. In addition, S02 formation in sulfidation experiments was observed only with Cu-V-0 sorbent.