Preconcentration of germanium with mercapto resin and determination by HGAAS
Germanyumun Merkapto reçine ile önzenginleştirilmesi ve HOAAS ile tayini
  1. Tez No: 82610
  2. Yazar: GAMZE GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRVET VOLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Germanium determination, preconcentration, Hydride Generation AAS, mercapto resin. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET GERMANYUMUN MERKAPTO REÇİNE İLE ÖNZENGİNLEŞTİRİLMESİ VE HİDRÜR OLUŞTURMALI ATOMİK ABSORBSİYON SPECTROMETRİSİ İLE TAYİNİ Göktürk, Gamze Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mürvet Volkan Ocak 1999, 74 sayfa Germanyum, transistörlerin ve redresör kristallerinin hazırlanmasında yarı iletken olarak kullanılan önemli bir elementtir. Ayrıca bilgisayar cipleri, fiber optik materyalleri ve kızıl ötesi optik alanında da kullanılmaktadır. Biyolojik ve çevre örneklerinde germanyum derişimi eser ve ultra eser düzeyindedir. Bu yüzden, germanyum tayini, genellikle bir önzenginleştirme basamağı gerektirir. Bu amaçla silika jel ile 3- merkaptopropil 3-metoksi silane tepkimeye sokularak yüzeyinde merkapto fonksiyonel gruplara sahip olan bir reçine hazırlanmıştır. Ge (IV) için, toplama süresinin ve pH'ın reçinenin çalışması üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kesikli süreç işlemiyle, doğal pH'da, germanyumun önzenginleştirmesinde elde edilen geri kazanmalar %94-99 oranlarındadır.Kesikli süreç çalışmalarıyla 0.05 ng/mL germanium için 400 kat önzenginleştirme yapılmış ve %97 geri kazanma elde edilmiştir. Ge (IV) tayinleri, hidrür oluşturmalı atomik absorbsiyon spektrometri ile yapılmıştır. Germanyumun hidrür oluşturma hızı çok yavaş olduğundan, oluşan germanyum hidrürü toplamak için bir sıvı azot tuzağı hidrür sistemine ilave edilmiştir. Oluşan hidrür, diazot oksit-asetilen alevine gönderilmiştir. Hidrür sisteminde en elverişli koşulları elde etmek için, asit derişimi, NaBH4 derişimi ve miktarı, taşıyıcı gaz akış hızı ve toplama süresi gibi parametreler değiştirilmiştir. Anahtar sözcükler : Germanyum tayini, önzenginleştirme, hidrür oluşturmalı AAS, merkapto reçine. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRECONCENTRATION OF GERMANIUM WITH MERCAPTO RESIN AND DETERMINATION BY HYDRIDE GENERATION ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY Göktürk, Gamze MS, Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mürvet Volkan January 1999, 74 Pages Germanium is an important element which is used as a semiconductor in the preparation of transistors and rectifier crystals. It is also used in the computer chips, fiber optic materials and in the field of infrared optics. In biological and environmental samples, the concentration of germanium is at trace or ultra-trace levels. Therefore the determination of germanium usually requires a preconcentration step. For this purpose, a resin having immobilised mercapto functional groups was prepared by reacting silica gel with 3-mercaptopropyl 3-methoxy silane. The effect of pH and time on extraction efficiency of resin were studied for Ge (IV). At natural pH, obtained recoveries are in the range of 94-99%, through batch type preconcentration studies. A 400-fold preconcentration factor was obtained for 0.05 ng/mL of germanium with the recoveries of 97%. iiiGe (IV) determinations were performed by HGAAS. Since the hydride formation rate of germanium is slow, a liquid nitrogen trap was added to system to collect the formed germanium hydride which was later sent to dinitrogen oxide - acetylene flame. The parameters of the hydride generation, such as, acid concentration, NaBH4 concentration and volume, carrier gas flow rate and collection time were optimised. The detection limit of mercapto resin-HGAAS system is 0.213 pg/mL