Instructional technology adoption of medical school faculty in teaching and learning: Faculty characteristics and differentiating factors in adopter categories
Tıp fakültesi öğretim üyelerinin eğitim-öğretim sürecinde teknoloji kullanımı: Öğretim üyesi nitelikleri ve adaptör grupları arasındaki ayırt edici faktörler
- Tez No: 153599
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YILDIRIM, PROF. DR. OSMAN SAKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Diffusion of Innovations, Instructional Technology, Medical Education IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Öz TIP FAKÜLTESİ OGRETÎM ÜYELERİNİN EGİTÎM- ÖĞRETÎM SÜRECİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI: ÖĞRETİM ÜYESİ NİTELİKLERİ VE ADAPTÖR GURUPLARI ARASINDAKİ AYIRT EDİCİ FAKTÖRLER Zayim, Neşe Doktora, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Soner Yıldırım Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Osman Saka Ocak 2004, 154 sayfa Yüksek öğretim kurumlarında teknolojik altyapıya ayrılan yatırımlarda artış görülmesine rağmen, öğretim üyeleri ve öğrencilerin eğitim-öğretim sürecinde teknoloji kullanımı yeterince yaygınlaşmamıştır. Diğer yükseköğrenim kurumlarındaki olduğu gibi tıp eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarında da teknoloji kullanımı öncü öğretim üyeleri arasında yaygınlaşırken, öğretim üyelerinin büyük çoğunluğu arasında yeterince yaygınlaşamamıştır. Bu çalışmada tıp fakültesi öğretim üyelerinin teknoloji kullanım örüntüleri, bireysel ve profosyenel nitelikleri ile teknolojikullanımlarını etkileyen faktörler araştırılmıştır. Bu çalışmanın birincil amacı Rogers'ın“Yeniliğin Yayılımı”kuramlarını temel alarak, teknolojiyi eğitim- öğretim sürecine entegre eden, entegresyon sürecinde kararsız yada direnç gösteren tıp fakültesi öğretim üyeleri arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmaktır. Tıp fakültesi öğretim üyelerinin bireysel nitelikleri ve teknolji kullanımı örüntülerine yönelik verilenleri toplamak amacıyla nitel(anket) ve nicel araştırma(görüşme) yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Anketi Türkiyede bir devlet üniversitesinin tıp fakültesindeki yüzellibeş öğretim üyesi yanıtlamıştır. Görüşmeler anketi yanıtlayan öğretim üyelerinden teknolojiyi eğitim öğretim sürecinde kullanan ve sınırlı kullananlar ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular, tıp fakültesi öğretim üyelerinin teknoloji kullanımı örüntüleri ile diğer yüksek öğrenim kurumlarındaki öğretim üyelerinin kullanım örüntüleri arasındaki benzerliklere işaret etmektedir. Beklendiği gibi, teknoloji kullanan ve sınırlı kullanan öğretim üyeleri arasında kullanım örüntüleri, bireysel karakteristikler, algılanan güçlükler ve motive eden faktörler ile teknoloji hakkında bilgilenme ve destek konusundaki tercihleri arasında bazı farklılıklar bulunmuştur. Bu bulgular doğrultusunda teknoloji politikaların ve teknoloji planlarının geliştirilmesine yönelik öneriler yapılmıştır. Anahtar Kelimeler Yeniliğin Yaygınlaşması, Öğretim Teknolojileri, Tıp Eğitimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INSTRUCTIONAL TECHNOLOGY ADOPTION OF MEDICAL SCHOOL FACULTY IN TEACHING AND LEARNING: FACULTY CHARACTERISTICS AND DIFFERENTIATING FACTORS IN ADOPTER CATEGORIES Zayim, Neşe Ph. D., Department of Computer Education and Instructional Technology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soner Yıldırım Co-supervisor: Prof. Dr. Osman Saka January 2004, 154 pages Despite large investment by higher education institutions in technology for faculty and student use, instructional technology is not being integrated into instructions in the higher education institutions including medical education institutions. While diffusion of instructional technologies has been reached a saturation pint with early adopters of technology, it has remained limited among mainstream faculty. This investigation explored instructional technology patterns and mcharacteristics of medical school faculty as well as contributing factors to IT adoption. The primary focus was to explore differences between early adopting faculty and mainstream faculty based on Rogers' diffusion of innovations and adopter categories theories. A mix-method research design, a quantitative methodology (survey) in conjunction with qualitative methodology(in-dept interviews) was employed for the purpose of gathering data about characteristics and adoption patterns of medical school faculty who are early adopting and mainstream. A hundred and fifty-five teaching faculty from basic science and clinical science disciplines at a Faculty of Medicine in a state university completed the survey. In-dept interviews were conducted with faculty who are early adopting and mainstream. The findings provided an evidence for similarities between adoption patterns of medical school faculty and other higher education faculty; relatively new tools associated with instruction were not adopted by majority of the faculty. As expected, some differences were found between early adopters and mainstream faculty in terms of individual characteristics, adoption patterns, perceived barriers and incentives to adoption and preferred methods of learning about technology and support. Implications of the findings for instructional technology policy and plans were reported.