CPT based compressibility assessment of soils
Konik penetrasyon deneyi (CPT) verilerini kullanarak zeminin sıkışabilirliğinin belirlenmesi
- Tez No: 153614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ÖNDER ÇETİN, PROF. DR. ORHAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zeminlerin sıkışabilirliği, ödometrik deformasyon modül, konik penetrasyon deneyi, limit durum foksiyonu, maksimum olabilirlik. vıı, Compressibility of soils, one-dimensional constrained modulus, cone penetration test, maximum likelihood methodology, limit state models
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
öz KONİK PENETRASYON DENEYİ (CPT) VERİLERİNİ KULLANARAK ZEMİNİN SIKIŞABİLİRLİĞİNİN BELİRLENMESİ özkahriman, Fatma Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kemal Önder Çetin Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan Erol Temmuz 2004, 282 sayfa İnşaat ve sonrasında zeminlerde oluşabilecek konsolidasyon oturmalarının belirlenmesi geoteknik mühendislerinin karşılaştığı en önemli problemlerden birisidir. Konsolidasyon oturmalarını etkileyen en önemli parametrelerinden birisi zeminlerin sıkışabilirlik karakteridir. Bu çalışmanın amacı zeminlerin sıkışabilirlik özelliği ile saha deneyleri arasında istatistiksel bağıntılar elde etmektir. Bu araştırma kapsamında Bursa Doğu ve Batı Atıksu Arıtma Tesisleri zemin etüdleri dahilinde gerçekleştirilen Konik Penetrasyon deneyleri ve farklı yüklemeler altında sahada oluşan konsolidasyon oturmaları kullanılmıştır. vıBursa Doğu ve Batı Atıksu Arıtma Tesisleri zemin etüdleri kapsamında yapılan 45 Konik Penetrasyon deneyi ve 57 oturma plakası kaydı toplanarak bir veritabanı oluşturulmuştur. Sonlu Farklar Metodu temelli FLAC 3D programı kullanılarak hesaplanan oturma plakaları altındaki basınç dağılımı bu veritabanına eklenmiştir. Bu veriler kullanılarak zeminlerin sıkışabilirliği maksimum olabilirlik yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Eldeki verilerin değerlendirilmesi sonucu, ödometrik deformasyon modülünü (M) etkileyen en önemli faktörlerin uç direnci (qc), ve zemin tipi indeksi (Ic) olduğuna karar verilmiştir, ödometrik deformasyon modül, tabaka kalınlığı ve plaka altındaki basınç dağılımı kullanılarak hesaplanan oturma değerleri, gerçek ölçümlerle karşılaştırılarak model değişkenleri bulunmuştur. CPT uç direnci ve zemin tipi indeksine bağlı olasılıksal ödometrik deformasyon modülü bağıntıları geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CPT BASED COMPRESSIBILITY ASSESSMENT OF SOILS Özkahriman, Fatma M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal Önder Çetin Co-Supervisor: Prof. Dr. Orhan Erol July 2004, 282 pages One of the most critical problems geotechnical engineers face with is the determination of the amount of consolidation settlement that will occur at a site as a result of the construction of a structure. The compressibility behavior of the soil is an important parameter in determining the amount of consolidation settlement. The goal of this study is to develop probabilistically based correlation between the compressibility behavior of soil and in-situ test data. Within the scope of this research effort, performed CPT tests and the recorded settlement case histories where consolidation settlements at the field under various surcharge loads were compiled from the Bursa East and West Waste Water Treatment Plant soil investigation projects. IVA database was composed of the results of 45 CPT and 57 settlement plate recordings. For the compilation of this database, a series of finite difference software FLAC-3D analyses were carried out to calculate the change in stress distribution under the settlement plates. A maximum likelihood framework was used for the development of compressibility behavior of soils. As a result of careful processing of available data, the cone tip resistance (qc), soil behavior type index (Ic) were selected as two important parameters effecting the value of the one-dimensional constraint modulus, M. The regression analysis which uses the settlement values recorded at the site and those computed using the change in the stress distribution, the thickness of the sublayers and the proposed one-dimensional constraint modulus were carried out to calculate the values of these model parameters. Two correlations based on the cone tip resistance and soil behavior type index were developed for the computation of the one-dimensional constraint modulus, M.