Effects of soil structure interaction and base isolated systems on seismic performance of foundation soils
Zemin yapı etkileşimi ve izolatör sistemlerinin temel zemininin sismik performansları üzerine etkisi
- Tez No: 153616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ÖNDER ÇETİN, PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı Kaynaklı Sıvılaşma, Tekrarlı Gerilme Oranı, Zemin Yapı Etkileşimi, Temel İzolatör Sistemleri, Structural Induced Liquefaction, Cyclic Stress Ratio, Soil Structure Interaction, Base Isolation Systems. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz ZEMIN YAPI ETKİLEŞİMİ VE İZOLATÖR SİSTEMLERİNİN TEMEL ZEMİNİNİN SİSMİK PERFORMANSLARI ÜZERİNE ETKİSİ Soyöz, Serdar Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kemal Önder Çetin Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu Temmuz 2004, 1 19 Sayfa Bu tezde birincil olarak yapı kaynaklı sıvılaşma potansiyelinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca temel izolatörlerinin yapı performansına ve sıvılaşma potansiyeline etkisi çalışılmıştır. Yapı ve zeminin birlikte modellenebilmesi için FLAC programı seçilmiştir. Böylece yapı zemin etkileşimi de incelenmiştir. Dört farklı yapı ve üç farklı zemin profili iki farklı deprem altında incelenmiştir. Bütün yapılar ayrıca temel izolatörleri göz önüne alınarak analiz edilmiştir. Genel olarak yapı tipine bağlı olarak ve belirli bir derinliğe kadar sıvılaşma potansiyeli yapı altında boş sahadakine göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca temel izolatörlerinin yapıda katlar arası deplasmanları ve kesme kuvvetlerini, zeminde ise sıvılaşma potansiyelini düşürdüğü bulunmuştur. Ayrıca etkileşimin yalnızca zemin ve yapı arasında değil deprem kaydıyla da olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF SOIL STRUCTURE INTERACTION AND BASE ISOLATED SYSTEMS ON SEISMIC PERFORMANCE OF FOUNDATION SODLS Soyöz, Serdar M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal Önder Çetin Co-Supervisor: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu July 2004, 119 Pages La this thesis primarily structural induced liquefaction potential was aimed to be analyzed. Also the effect of base isolation systems both on structural performance and liquefaction potential was studied. FLAC software was chosen for the analyses so that structure and soil could be modeled together. By these means the soil structure interaction effects were also examined. Four different structures and three different sites were analyzed under two different input motions. All the structures were also analyzed as base isolated. It was mainly found that depending on the structural type and for a certain depth the liquefaction potential could be higher under the structure than the one in the free field. Also it was concluded that base isolation systems were very effective for decreasing the story drifts, shear forces in the structure and liquefaction potential in the soil. It was also found that the interaction took place between structure, soil and input motions.