The implemenation of problem based learning in high school biology courses
Probleme dayalı öğrenme modelinin lise biyoloji derslerinde kullanılması
  1. Tez No: 153617
  2. Yazar: SEMRA SUNGUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA, PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Probleme Dayalı öğrenme Modeli, Geleneksel Biyoloji Öğretim Yöntemi, Motivasyon, Kendi Kendini Ayarlama Becerileri, Bilişötesi Becerileri VI, Problem Based Learning, Traditionally Designed Biology Instruction, Motivation, Self-Regulation, Metacognition IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
oz PROBLEME DAYALI ÖĞRENME MODELİNİN LİSE BİYOLOJİ DERSLERİNDE KULLAND^MASI Sungur, Semra Doktora, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ceren Tekkaya Ortak Tez Danışmam: Prof. Dr. Ömer Geban Şubat 2004, 215 sayfa Bu çalışmanın amacı probleme dayalı öğrenme modelinin lise öğrencilerinin boşaltım sistemi konusundaki akademik başarılarına, performans becerilerine, biyoloji dersindeki motivasyonlarına, ve öğrenme stratejilerine etkisini incelemektir. Bu çalışma 2003-2004 öğretim yılı sonbahar döneminde Ankara iline bağlı bir Anadolu Lisesinde gerçekleşmiştir. Çalışmada aynı biyoloji öğretmeninin eğitim verdiği iki ayrı sınıftaki 61 lise ikinci sınıf öğrencisi yer almıştır. Sınıflar deneysel grup ve kontrol grup olmak üzere rastgele seçilmiştir.Deney grubunda dersler probleme dayalı öğrenme modeli doğrultusunda işlenirken, kontrol grubunda geleneksel biyoloji öğretim yöntemi kullanılmıştır. Deney grubunda, bir hastanın durumunu ortaya koyan iyi yapılandırılmamış problemler ilgili konuların öğrenilmesi için temel oluşturmuş ve öğrenciler bu problemlere çözümler üretirken gruplar halinde ve aynı zamanda bireysel olarak da çalışmışlardır. Kontrol grubunda ise dersler öğretmenin açıklamaları ve ders kitaplarına dayalı olarak işlenmiştir. Bu çalışmada insanda Boşaltım Sistemi Başarı Testi ve Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Anketi öğrencilerin akademik bilgilerini, üst düzey öğrenme yeteneklerini, performans becerilerini, biyoloji dersindeki motivasyonlarım, ve öğrenme stratejilerini belirleyebilmek için her iki gruba da uygulanmıştır. Probleme Dayalı Öğrenme Modelinin çalışmada yer alan bağımlı değişkenler etkisini incelemek için çok yönlü varyans analizi (MANOVA) kullanılmıştır. Sonuçlar probleme dayak öğrenme modelinin öğrencilerin akademik başarılarına, performans becerilerine, içsel değeri de kapsayan motivasyon bileşenlerine, ve bilişötesi kendi kendini ayarlama becerilerine etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPLEMENATION OF PROBLEM BASED LEARNING IN HIGH SCHOOL BIOLOGY COURSES Sungur, Semra Ph.D., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ceren Tekkaya Co-Supervisor: Prof. Dr. Ömer Geban February 2004, 215 pages The main purposes of the present study included investigation of the effect of problem based learning on students' academic achievement and performance skills in the unit of human excretory system; and students' perceived motivation and perceived use of learning strategies. This study was carried out during 2003-2004 fall semester at an Anatolian High School in Ankara. A total of 61 tenth grade students from two biology classes of the same biology teacher were involved in the study. Two classes were randomly assigned as experimental and control groups. Experimental Group was instructed with problem based learning, while control group received mtraditionally designed biology instruction. In the experimental group, ill- structured problems based on actual patiens served as a basis for learning the basic science and while dealing with these problems, students did independent study as well as group work. In the control group, instruction was based on teacher explanations and textbooks. Human Excretory System Achievement Test, Motivated Strategies for Learning Questionnaire were administered as pre-test and post-test to students in both groups to measure students' academic achievement and performance skills in the unit of human excretory system; and students' perceived motivation and perceived use of learning strategies. Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was used to investigate the effect of problem based learning on the dependent variables of current study. Results revealed that problem based learning improved students' academic achievement, performance skills, intrinsic goal orientation, task value, elaboration strategy use, critical thinking, metacognitive self-regulation, effort regulation and peer learning.