Characterization of conducting polymers of ester linkage containing thiophene derivatives via mass spectroscopy
Ester bağı içeren tiyofen türevi iletken polimerlerin kütle spektrokopisi ile karakterizasyonu
- Tez No: 153635
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE, PROF. DR. JALE HACALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: electeopolymerization, pyrolysis, polythiophene, thermal degradation, mass spectrometry
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz ESTER BAĞI İÇEREN TİYOFEN TÜREVİ İLETKEN POLİMERLERİN KÜTLE SPEKTROKOPİSİ İLE KARAKTERİZASYONU Aslan, Evren Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Jale Hacaloğlu Aralık 2004, 86 sayfa Terefitalik asit bis-(2-tiyofen-3-il-etiI)ester (TATE), dekandioik asit bis-(2-tiyofen-3-il- etil) ester (DATE), oktanoik asit 2-tiyofen-3-il-etil ester (OTE) ve bunların homopolirnerleri ve tiyofen ile kopolimerlerinin ve politiyofenin ısıl ve yapısal özelliklerini araştırmak için piroliz kütle spektrometresi kullanılmıştır. Bütün örnekler için, çözücü ve reaksiyona girmemiş örneğin üstüne tutunmuş monomerin atilimi 100°C'nin altında gözlenmiştir. Sonuçlar, ester bağlarının arasında bulunan ara grubun etkileri göz önüne alınarak detaylı bir şekilde tartışılmıştır. Polimer ve monomerlerin ağırlık kaybını araştırmak için termal gravimetre analiz yöntemi kullanılmıştır. Örnekletin iletkenlikleri, dört- prob tekniği ile ölçülmüştür. Ester bağları hidrokarbon zincirleri içerdiği zaman polimerin 2 ve 5 pozisyonlarından polimerleştigi gözlenmiştir. Diğer taraftan, ester grupları fenil gibi daha sıkı gruplara visahip olduğunda sterik engellemenin polimerizasyonun ikinci pozisyondan gerçekleşmesini engellediği, polimerizasyonun tiyofen grubu üstündeki 5 pozisyonundan ilerlediği ve oluşan polimerin daha düşük iletkenliğe sahip olduğu gözlenmiştir. P(OTE) için ağsal yapı P(DATE) ve P(TATE) den oldukça farklı olup PTh kıyasla oldukça düşüktür. KopoBmer örneklerinde TATE, DATE veya OTE'nin varlığında ısıl bozunum ürünlerinin çok fazla etkilenmediğini gösteren benzer ısıl davranım karakterizasyonu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : elektropolimerizasyon, piroliz, politiyofen, ısıl bozunum, kütle spektrometri vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF CONDUCTING POLYMERS OF ESTER LINKAGE CONTAINING THIOPHENE DERIVATIVES VIA MASS SPECTROSCOPY Asian, Evren M.Sc, Department of Chemistry Supervisor Prof. Dr. Levent Toppare Co-Supervisor: ProfDr. Jale Hacaloğlu December 2004, 86 pages In order to investigate the thermal and structural characteristics of terepthalic acid bis- (2-thiophen-3-yl-ethyl)ester (TATE), decanedioic acid bis-(2-thiophen-3-yl- ethyl) ester (DATE) and octanoic acid 2-thiophen-3-yl-ethyl ester (OTE), their corresponding homopolymers, copolymers with thiophene and polythiophene, pyrolysis mass spectrometry technique was utilised. The results were discussed in detail considering the effects of spacer group in between ester linkages. Thermal Gravimetry Analysis was used to investigate the weight loss for polymers and monomers. Conductivities of samples were measured by four-probe technique. IVIt was found that when the ester linkages contain hydrocarbon chains, the growth of polymer occurred through both 2 and 5 positions. On the other hand, when the ester linkages contain more rigid groups such as phenyl, steric hindrance inhibited the growth of the polymer through 2- position and polymerization proceeded via coupling of thiophene moieties mainly at 5-position yielding a polymer with lower conductivity. Though the structure of P(OTE) is inherently different than P(DATE) and P(TATE) extent of network structure is also quite low for this polymer compared to PTh. Similar thermal characterizations were recorded indicating that thermal units were not significantly affected by the presence of TATE, DATE or OTE for all copolymer samples.