Determination of relationship between weld quality and mechanical strength in different steels
Farklı çeliklerde kaynak kalitesi ile mekanik mukavemet arasındaki ilişkinin tesbiti
  1. Tez No: 153644
  2. Yazar: OSMAN ALPER SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DOYUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak, Kaynak Kalitesi, Tahribatsız Muayene, Mukavamet, Welding, Weld Quality, Non Destructive Examination, Strength
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
VI ÖZ FARKLI ÇELİKLERDE KAYNAK KALİTESİ İLE MEKANİK MUKAVEMET ARASINDAKİ İLŞKİNİN TESPİTİ Soylu, Osman Alper Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. A. Bülent Doyum Kasım 2004, 150 sayfa Bu çalışma farklı çeliklerde kaynak kalitesi ile mukavemet arasındaki bağlantının tespiti için yapılmışta. İmalat maliyetinin artmasının sebebi kalite seviyelerinin gereğinden yüksek yada düşük belirlenmesidir. Yukarıda anlatılan amaca ulaşabilmek amacıyla bir prosedür geliştirilmiştir. Bu prosedürde EN 25817, EN 288-1 ve benzeri kaynak ve tahribatsız muayene standartları dikkate alınmış ayrıca kaynakların mümkün olduğunca sanayide karşılaşılan gerçek koşullan yansıtacak şekilde yapılmasına önem verilmiştir. Aynı hususlar malzeme seçiminde de göz önünde bulundurulmuş ve malzemeler çelik konstrüksüyon, kazan imalatı ve benzeri imalatlar da sıklıkla kullanılan düşük karbonlu imalat çeliklerinden (St37, St44 ve St52) seçilmiştir. Belirlenen prosedüre göre imal edilmiş olan kaynaklı parçalar radyografik ve ultrasonik muayene metotları ile kontrol edilmiş ve prosedürde belirtilen kaynak kalite seviyelerinde olup olmadıkları belirlenmiştir. Bu çalışma sırasında EN 25817 standardında belirtilen kalite seviyelerinden B ve C kalite seviyeleri seçilmiştir. Bu standart içerisinde kalite seviyeleri için olası hatalarınvu boyutları tanımlanmıştır. Bu çalışma sırasında B kalite seviyesi için hatasız kaynak dikişine sahip plakalar, C kalite seviyesi için ise ilgili standartta belirtilen boyutlara sahip gaz boşluğu olan kaynak dikişine sahip plakalar kullanılmıştır. Bu aşamadan sonra parçalar mekanik testlere tabii tutulmuş ve mukavemet değerleri tespit edilmiştir. Böylece kaynak kalitelerinin mukavemet ile ilişkisi tespit edilmiş ve hangi kaynak kalite değerinde hangi mukavemet değerlerine ulaşılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT DETERMINATION OF RELATIONSHIP BETWEEN WELD QUALITY AND MECHANICAL STRENGTH IN DIFFERENT STEELS Soylu, Osman Alper Ms.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. A. Bülent Doyum November 2004, 150 pages This study has been conducted to establish a relation between welding quality and strength in various types of steel. This because specification of quality levels higher or lower than required leads to an increase in manufacturing cost. A procedure has been developed to achieve the above objective. In this procedure EN 25817, EN 288-1 and similar welding and nondestructive testing standards have been taken as a basis. Furthermore, effort has been exerted to ensure that welding is performed in a manner that reflects the actual conditions encountered in the industry to the extent possible. The same principles have been pursued in material selection, and the materials have been selected from the low-carbon manufacturing steel types (St37, St44 and St52) that are frequently used in steel construction, boiler manufacturing and similar manufacturing areas. The welded pieces manufactured in accordance with the established procedure have been tested through radiographic and ultrasonic examination methods to check whether they conformed to the welding quality standards set in the procedure.V Quality levels B and C of the EN 25817 standard have been selected for this study. The sizes of potential defects of quality levels have been defined within this standard. In this study, plates with weld seam that has no defect have been used for Quality level B and plates with weld seam having gas pores in sizes specified in the relevant standard have been used for Quality level C. After this stage, the pieces have been subjected to mechanical tests and their strength values have been identified. Thereby, the association between welding quality and strength has been established, enabling us to specify which strength values can be achieved in specific welding quality levels.