Stabilization of expansive clays using granulated blast furnace slag (GBFS), GBFS - Lime combinations and GBFS cement
Şişen killerin Yüksek Fırın Cürufu, Cüruf - Kireç karışımları ce Cüruflu Çimento ile iyileştirilmesi
- Tez No: 153653
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÇOKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Granule Yüksek Fırın Cürufu, Granule Yüksek Fırın Cürufu Çimentosu, Sızıntı Suyu Analizi, Şişen Zemin, Şişme Potansiyeli, Zemin İyileştirilmesi. vıı, Expansive Soil, Granulated Blast Furnace Slag (GBFS), Granulated Blast Furnace Slag Cement (GBFSC), Leachate Analysis, Soil Stabilization, Swelling Potential
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz ŞİŞEN KİLLERİN YÜKSEK FIRIN CÜRUFU, CÜRUF-KİREÇ KARIŞIMLARI VE CÜRUFLU ÇİMENTO İLE İYİLEŞTİRİLMESİ Yazıcı, Veysel Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Çokça Nisan 2004, 100 Sayfa Şişen killer suya maruz kaldıklarında büyük oranda şişme kapasitesine sahiptirler. Bu nedenle, Geoteknik mühendisliğinde en sık karşılaşılan problemlerden birisi şişen kil problemidir. Şişen killer özellikle su iletim kanallarında, kaplamalı rezervuarlarda, otoyollarda, havaalanı pistlerinde vb, gerekli önlemler alınmadığı takdirde ağır hasarlara neden olmaktadır. Tez çalışmasında yapay bir şişen kil numunesinin (Numune A) iyileştirilmesi için Granule Yüksek Fırın Cürufu (GYFC), GYFC - Kireç karışımları ve GYFC Çimentosu (GYFCÇ) kullanılmıştır. Şişen zemin numunesinin iyileştirilmesi amacıyla GYFC ve GYFCÇ, %5 ile %25 arasında değişen oranlarda kullanılmıştır. Aynı amaçla GYFC - Kireç karışımları toplam numune ağırlığının %15'ini geçmeyecek şekilde kullanılmıştır. Şişen zemin numunelerinin iyileştirilmesinde kullanılan bu maddelerin ve bunların değişik oranlarının numunelerin dane dağılımı, Atterberg limitleri, şişme yüzdesi ve şişme hızı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kürün şişen vızemin numunelerinin şişme yüzdesi ve şişme hızları üzerindeki etkileri de gözlemlenmiştir. GYFC, GYFCÇ ve bunların %25 oranında kullanıldığı numunelerin sızıntı suyu analizleri yapılmıştır. Zemin iyileştirici malzemelerinin (GYFC, GYFC-Kireç karışımları, GYFCÇ) kullanımı, şişen zemin numunelerinin şişme yüzdelerini önemli bir şekilde düşürürken, şişme hızlarını önemli bir şekilde arttırmıştır. 7 ve 28 günlük kürler, şişme yüzdelerini daha da azaltmış, şişme hızlarının daha da artmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STABILIZATION OF EXPANSIVE CLAYS USING GRANULATED BLAST FURNACE SLAG (GBFS), GBFS-LIME COMBINATIONS AND GBFS CEMENT Yazıcı, Veysel M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Çokça April 2004, 100 Pages Expansive clays undergo a large swell when they are subjected to water. Thus, expansive clay is one of the most abundant problems faced in geotechnical engineering applications. It causes heavy damages in structures, especially in water conveyance canals, lined reservoirs, highways, airport runways etc., unless appropriate measures are taken. In this thesis, Granulated Blast Furnace Slag (GBFS), GBFS - Lime combinations and GBFS Cement (GBFSC) were utilized to overcome or to limit the expansion of an artificially prepared expansive soil sample (Sample A). GBFS and GBFSC were added to Sample A in proportions of 5 to 25 percent. Different GBFS-Lime combinations were added to Sample A by keeping the total addition at 15 percent. Effect of stabilizers on grain size distribution, Atterberg limits, swelling percentage and rate of swell of soil samples were determined. Effect of curing on swelling percentage and rate of swell of IVsoil samples were also determined. Leachate analysis of GBFS, GBFSC and samples stabilized by 25 percent GBFS and GBFSC was performed. Use of stabilizers successfully decreased the amount of swell while increasing the rate of swell. Curing samples for 7 and 28 days resulted in less swell percentages and higher rate of swell.