Polymerization and characterization of methylmethacrylate by atom transfer radical polymerization
Metilmetakrilatın ATRP metodu ile polimerleştirilmesi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 153662
  2. Yazar: BENGİ ARAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: controlled living polymerization, ATRP, methyl methacrylate, GPC, monodispersed polymer. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz METİLMETAKRİLATIN ATRP METODU İLE POLİMERLEŞTİRİLMESİ VE KARAKTERİZASYONU ARAN, Bengi YL., Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Danışman: Prof. Dr. Ali USANMAZ Mayıs 2004, 83 sayfa Bu çalışmada, düşük molekül ağırlıklı polimerler elde edebilmek için metilmetakrilat, MMA, atom transfer radikal polimerleştirme (ATRP) metodu ile polimerleştirildi. Başlatıcı olarak p-toluensulfonilklorit ve katalizör-ligand sistemi olarak CuCl-4,4' dimetil 2,2'bipiridin kullanıldı. Kontrollü molekül ağırlığına sahip polimerler elde edildi. NMR sonuçlarına göre polimer zincirlerinin genellikle sindiotaktik olduğu anlaşıldı. Bazı polimer örneklerinin molekül ağırlığı ve molekül ağırlık dağılımı GPC methodu ile belirlendi. [r|]=K M“ denklemindeki K ve a sabitleri sırası ile 9. 13x1 0”5 ve 0.74 olarak hesaplandı. FT-IR ve NMR sonuçlarına göre polimer zincirlerinde düzenlilik gözlendi. Molekül ağırlık- Tg ilişkileri molekül ağırlık- DSC sonuçları ile belirlendi. Anahtar k elimeler: kontrollü aktif polimerleşme, ATRP, metilmetakrilat, GPC, düzgün dağılımlı polimer.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION AND CHARACTERIZATION OF METHYL METHACRYLATE BY ATOM TRANSFER RADICAL POLYMERIZATION ARAN, Bengi M.Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Ali USANMAZ May 2004, 83 pages In this work, methylmethacrylate, MMA was polymerized by ATRP method to obtain low molecular weight living polymers. The initiator was p- toluenesulfonylchloride and catalyst ligand complex system were CuCl-4,4' dimethyl 2,2'bipyridine. Polymers with controlled molecular weight were obtained. The polymer chains were shown by NMR investigation to be mostly syndiotactic. The molecular weight and molecular weight distribution of some mpolymer samples were measured by GPC method. The K and a constants in [r|]=K M a equation were measured as 9.13xl0~5 and 0.74, respectively. FT-IR and X-Ray results showed regularity in polymer chains. The molecular weight- Tg relations were verified from results of molecular weight-DSC results.