Risk assessment of petroleum transportation pipeline in some Turkish oil fields
Seçilmiş Türk petrol sahalarındaki petrol boru hatlarının risk analizi
  1. Tez No: 153663
  2. Yazar: GÖKÇEN ÖĞÜTÇÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: risk analizi, kantitatif risk analizi, korozyon, üçüncü taraf hataları, mekanik ve operasyonel hatalar, Monte Carlo Simulasyonu. vıı, risk assessment, quantitative risk analysis, corrosion, third party damage, mechanical and operational failure, Monte Carlo Simulation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz SEÇİLMİŞ TÜRK PETROL SAHALARINDAKİ PETROL BORU HATLARININ RİSK ANALİZİ Öğütçü, Gökçen Yüksek Lisans, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc Prof. Dr. Serhat Akın Haziran 2004, 79 sayfa Bu tezde, Türkiye'nin güneydoğu bölgesinde özel bir petrol şirketine ait olan farklı petrol sahalarındaki petrol boru hatlarıyla ilgili olarak kantitatif risk analizi çalışması yapıldı. Bu amaca ulaşmak için, ilk olarak temel risk nedenleri belirlendi. Sonra, bütün boru hattı kısımlarına göreceli olarak değerler verildi. Kantitatif risk analizi Monte Carlo Simulasyonu, göreceli puanlama yöntemine bağlıdır. Bu simulasyonlarda, farklı petrol sahalarının boru hattı sistemi hatalarının oluşma olasılıkları kullanıldı. Bazı petrol sahaları için toplanılan tarihsel boru hattı verilerine bağlı olarak, hata sonuçları ayrıca kaydedilmiştir. Petrol ve su boru hatları korozyon hızı hesabı sonuçları da kaydedilmiştir. En belirgin hatalar korozyon, üçüncü taraf hataları, mekanik hatalar,operasyon hataları,havanın etkisi ve sabotaj olarak belirlendi. Korozyon vıhızını düşürmek için boruların içine ince metal tabakaların yerleştirilmesi önerildi. Su borularında korozyonu önlemek için alüminyum tabakaların (anot) kullanılması gerekli olduğu vurgulandı. BE sahası su hatları için gerekli anot sayısı 266 (anot süresi 1.28 yıl), KA sahası su boruları için 959 (anot süresi 3.2 yıl) ve KW sahası su hatları için 992 (anot süresi yaklaşık 2 yıl) olarak belirlendi. Monte Carlo benzetimleri sonucunda en yüksek riskin dönüş hatlarında oluştuğu ve akış hatları, su hatları ve ana hatlar tarafından takip edildiği görüldü. En yüksek riske sahip olan BE sahasında en riskli bölgelerin ana hatlar ve akış hatları olduğu gözlemlendi. SA sahası akış hatları ile ikinci yüksek riskli saha olarak bulundu. KU sahası ve KA sahaları sıralamada üçüncü ve dördüncü yüksek riskli saha olarak belirlendi. Ayrıca öncelikli bakım faaliyetleri önerildi ve gözden kaçan yerler veya eksik veriler belirlendi. Yüksek riskli bölgeler daha sonraki çalışmalar için tanımlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISK ASSESSMENT OF PETROLEUM TRANSFORATION PIPELINE IN SOME TURKISH OIL FIELDS Öğütçü, Gökçen M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serhat Akın June 2004, 79 pages In this thesis, quantitative risk assessment study of several oil field transportation lines that belong to a private oil production company located in S. East Turkey has been conducted. In order to achieve this goal, first primary risk drivers were identified. Then relative ranking of all pipeline segments were conducted. Quantitative risk assessment was based on Monte Carlo simulations and a relative scoring index approach. In these simulations frequency of occurrence of pipeline failures for different oil field pipeline systems was used. Consequences of failures were also based on historical data gathered from the same oil fields. Results of corrosion rate calculations in oil and water pipeline systems were also reported. IVMost significant failures are identified as corrosion, third party damage, mechanical failure, operational failure, weather effect and sabotage. It was suggested that in order to reduce corrosion rate, thin metal sheets must be inserted in pipelines. Aluminum sheets (anodes) must be used to reduce corrosion rate in water pipeline system. The required number of anodes was calculated as 266 for BE field water pipeline (the life of anode is 1.28 years), 959 for KA water pipelines system (the life of anode is 3.2 years.) and 992 for KW water pipelines (the life of anode is approximately 2 years). Furthermore high risk pipeline segments for further assessment were identified. As a result of Monte Carlo simulations, the highest risk was observed in return lines followed by flow lines, water lines and trunk lines. The most risky field was field BE for which the risk value in trunk lines were the highest followed by flow lines. Field SA was the second risky region for flow lines and it was followed by KU region. Field KA was forth-risky. Prioritization of maintenance activities was suggested and areas of missing or incomplete data were identified.