Biochemical monitoring of toxic and carcinogenic organic pollutants the İzmir Bay after the great canal project and possible health effects
Toksik ve karsinojenik organik kirliliğin büyük kanal projesi'nden sonra İzmir Körfezi boyunca biyokimyasal olarak izlenmesi ve sağlığa olabilecek etkileri
  1. Tez No: 153666
  2. Yazar: TUĞBA BOYUNEĞMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ARINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sitokrom P4501A, EROD, PAH, PCB, dioksin, İzmir Körfezi, kirlilik, prokarsinojen, ekotoksikoloji. vı, Cytochrome P4501A1, EROD, PAH, PCB, dioxins, İzmir Bay, pollution, procarcinogen, ecotoxicology. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
oz TOKSİK ve KARSiNOJENİK ORGANİK KİRLİLİĞİN BÜYÜK KANAL PROJESİN' DEN SONRA İZMİR KÖRFEZİ BOYUNCA BİYOKİMYASAL OLARAK İZLENMESİ ve SAĞLIĞA OLABİLECEK ETKİLERİ BOYUNEĞMEZ, Tuğba Yüksek Lisans, Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Emel ARINÇ Ocak 2002, 151 sayfa Balıklarda, karaciğer sitokrom P4501A1 ve buna bağımlı 7-etoksiresorufın O- deetilaz aktivitesinin PAH, PCB ve dioksinlerle indüklenmesi bu tip organik kirleticilerin varlığının belirlenmesinde erken uyarı sinyali görevi yaparak,“en sensitif biyomarker ”olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada immunokimyasal olarak tayin edilen P4501A1 protein ve P450 1A1 bağımlı EROD aktivitelerindeki artış derecesi, PAH, PCB ve buna benzer kirliliğin boyutlarının belirlenmesinde balıklarda biyomarker olarak kullanıldı. Çalışmada yüzey, dip ve yüzey-dip balık çeşitlerini temsil eden üç farklı tür balık kullanıldı, bunlar sırası ile kefal, dil ve isparozdur. Balık toplama çalışması Kasım 2002 ve Ekim 2003' de körfezin değişik noktalarında yapıldı. Liman Bölgesi, Üçkuyular vapur iskelesi ve Pasaport' dan yakalanan kefal balıklarında çok fazla yükselmiş EROD aktiviteleri bulundu, bunlar sırası ile 2258±840 (n=15), 2011±490 (n=4) ve 1813±287 (n=ll) pmol/dak/mg ve referans bölgesi EROD aktivitelerine (25±9 pmol/dak/mg, n=4) göre 104, 80 ve 79 kez daha yüksekti. Kirlilik boyunca 3 farklı mevkiden (Hekim adası, İnciraltı ve Zeytinalanı) yakalanan kefallerde düşük ancak oldukça önemli oranda yükselmiş EROD aktiviteleri bulunmuştur. Foça açıkları ve mevki 16 A' dan yakalanan dil balıklarındaEROD aktiviteleri sırasıyla 107±20 (n=5) ve 80±12 (n=9) pmol/ dak/mg bulundu. Buna göre mevki 16A referans bölgesi olarak seçildi. Dil balıklarında en yüksek EROD aktivitesi İnciraltı bölgesinden yakalanan balıklarda görüldü bu sonuçlar referans bölgesinden yakalanan balıklara göre 6.3 kez daha yüksekti. Ayrıca Gediz nehri ağzı ve Hekim adasından yakalanan dil balıklarında da oldukça yüksek EROD aktiviteleri gözlendi. İlk defa bu çalışmada isparoz balığı CYP1A indükleyici kimyasalları takip etmek için test organizması olarak kullanıldı. En yüksek EROD aktivitesi (1376+279 pmol/dak/mg, n=8) Liman bölgesinden yakalanan isparozlarda görülürken diğer 3 farklı bölgeden toplanan isparoz balıklarında EROD aktivitesinin Liman bölgesinden uzaklaşıldıkça düştüğü gözlendi. Bunlara ek olarak isparoz da ilk kez en önemli sitokrom P450 bağımlı karışık fonksiyonlu oksidaz aktivitelerinden olan benzfetamin N-demetilaz, etilmorfın N- demetilaz ve anilin 4- hidroksilaz aktiviteleri karakterize edildi. Üç balık türünde de P4501A1 protein düzeyindeki değişiklikler, kirlilik esaslı artışı izlemek için immunokimyasal olarak analiz edildi. Buna göre kirlenmiş bölgelerden yakalanan balıklarda hem CYP1A1 protein düzeyinde hemde EROD aktivitelerinde artış gözlendi. Ayrıca farklı bölgelerden toplanan sedimanlarda ve balık karaciğerinde toplam PAH derişimi kimyasal yöntemlerle analiz edildi. İzmir Kanal Projesi, körfezi evsel ve endüstriyel atıklardan korumak ve arındırmak amacıyla 2000 yılından beri aktif olarak çalışmaktadır. Buna rağmen bizim sonuçlarımız özellikle İç ve Orta Körfezde PAH, PCB ve dioksin tipi kalıcı organik kirliliğin hala çok yüksek olduğunu açıkça göstermektedir. Bu, kirli bölgelerden yakalanan balıkları tüketen insanlar kadar bu bölgelerde yaşayan tüm deniz canlıların sağlığı açısından önemli bir tehdittir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOCHEMICAL MONITORING OF TOXIC AND CARCINOGENIC ORGANIC POLLUTANTS ALONG THE İZMİR BAY AFTER THE GREAT CANAL PROJECT AND POSSIBLE HEALTH EFFECTS BOYUNE?MEZ, Tuğba M.Sc, Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Emel ARINÇ January 2004, 151 pages The induction of hepatic cytochrome P4501A1 and its monooxygenase activity 7-ethoxyresorufin O- deethylase, (EROD) in fish by PAHs, PCBs and dioxins has been suggested as an early warning system“most sensitive biochemical response”for assessing environmental contamination conditions. In this study, the degree of induction of cytochrome P4501A1 protein as determined immunochemically and CYP1A1 associated EROD activity in fish were utilized as biomarkers of exposure to PAHs, PCBs and related organic pollutants along the İzmir Bay on the Aegean Sea Coast after the Great Canal Project. Three different fish species were used throughout this study, namely leaping mullet (Liza saliens), annular seabream {Diplodus annularis) and common sole (Solea vulgaris) which were representatives of pelagic, benthopelagic and benthic fish, respectively. Fish were sampled in November 2002 and October 2003 from different sites of the Bay. The mullet caught from Harbor, Üçkuyular port site, and Pasaport region displayed highly elevated EROD activities which were 2258±840 (n=15), 2011±490 (n=4), 1813±287 (n=l 1) pmole /min/mg protein, respectively and were 104, 80 and 79 fold higher than that of fish obtained from the reference point (25±9 pmole/min/mg inprotein; n=4). Mullet caught along the pollutant gradient at three other sites (Hekim Island, İnciraltı, and Zeytinalani) exhibited less but highly significant induced EROD activity. EROD activities of common sole sampled from Foça open sites (107±20 pmol/min/mg protein, n=5) and sitelöA (80±12 pmol/min/mg protein, n=9) were found to be very low and the latter was accepted as reference site. The highest EROD activity were seen in fish captured from İnciraltı which was about 6.3 times higher than those obtained from reference site. Common sole caught from the mouth of Gediz River and Hekim Island exhibited also highly elevated EROD activities. Annular seabream was tested to monitor CYP1A inducing chemicals for the first time in this study. The highest EROD activity (1376±279 pmol/min/mg protein, n=8) were detected in fish samples collected from Harbor region. An inverse relationship was found between distance to the harbor region and EROD activities of annular seabream captured from other sampling sites. In this study for the first time, major cytochrome P450 dependent mixed function oxidase activities such as benzphetamine N- demethylase, ethylmorphine N-demethylase and aniline 4- hydroxylase, were characterized in annular seabream. Changes in the P450 1A1 protein level were determined by immunochemical analysis to monitor the pollutant based induction in all fish species and good correlation was obtained between EROD activity and CYP1A protein content. Fish from polluted sites had both highly induced EROD activity and cytochrome P450 1 A content. Chemical analysis of total PAH concentration in sediment and liver tissues of some fish sample were also carried out. Although, İzmir Great Canal Project has been active since 2000 to treat and protect the İzmir Bay from the contamination of domestic and industrial wastes this study clearly demonstrated that the level of PAH, PCB and dioxin type persistent organic contaminants are still very high especially in the Inner and Middle Bay. This has implications for human fish consumption from contaminated areas, as well as for the health status of aquatic organisms.