Toksik alkol alımı ile acil servise başvuran hastaların başvuru anındaki kan glikoz ve laktat seviyelerinin prognoz üzerine olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of blood glucose and lactate levels on prognosis at the time of admission of patients who contributed to emergency department with toxic alhocol i̇njection
- Tez No: 840918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KÖYLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Zehirlenme, toksik alkol alımı, mortalite, istenmeyen olay, Poisoning, Toxic Alcohol Ingestion, Mortality, Adverse Event
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, acil servise toksik alkol alımı nedeniyle başvuran erişkin hastalarda, hastaların klinik ve laboratuvar özelliklerinin prognoz üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem:Tek merkezli, hastane tabanlı, retrospektif kohort şeklinde tasarlanan bu tez çalışması, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Şehir Hastanesi Acil Servisine 01.08.2020 ile 31.08.2022 tarihleri arasında toksik alkol alımı sonrasında çeşitli semptomlar ile başvuran 18 yaş üzeri 50 hasta ile yürütülmüştür. Hastaların demografik, özgeçmiş, başvuru anındaki vital bulguları, elektrokardiyografi (EKG) bulguları, biyokimyasal parametreleri, arter kan gazı (AKG) parametreleri ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulguları kaydedilmiştir. Bu özellikler, çalışmanın primer sonuç değişkenleri olan ölüm varlığı ve istenmeyen olay varlığı ile ilişkisi araştırılmıştır. Hastane içi tüm nedenli ölümler, ölüm olarak kayıt edilmiştir. Ayrıca, ölüm, bakıma muhtaç hale gelme, görme kusuru oluşumu veya nörolojik sekel oluşumu istenmeyen olay olarak kategorize edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 50 hastanın medyan yaşı 50,5 yıl iken, büyük çoğunluğu erkektir. Hastaların 3'ü (%6,0) bradikardik 14'ü (%28,0) taşikardik iken, 14'ü (%28,0) prehipertansif iken, 12 hastada (%24,0) evre 1, 9 hastada (%18,0) evre 2 hipertansiyon vardır. EKG'de hastaların 1'inde (%2,0) sağ dal bloğu, 2'sinde (%4,0) sinüs bradikardisi, 14'ünde (28,0) sinüs taşikardisi, 1'inde (%2,0) atrial fibrilasyon saptanmıştır. Hastaların 10'unda (%20,0) oksijen saturasyonu %91-94 arasında, 4'ünde (%8,0) %86-90 arasında ve 3'ünde (%6,0) %85 ve altındadır. Hastaların %28,0'inde diffüzyon MRG'de pozitif bulgu saptanmışken, %38,0'inde mekanik ventilasyon (MV) ihtiyacı, %2,0'sinde trakeostomi endikasyonu, %80,0'inde diyaliz endikasyonu ve 34 hastada geçici/kalıcı görme bozukluğu gelişmiştir. Hastaların 15'i tedavi sonrası şifa ile taburcu olmuşken, 19 hastada kalıcı görme kusuru, 3'ünde kalıcı nörolojik sekel, 1'inde sürekli bakım ihtiyacı gelişmiş ve 12 hasta (%24,0) izlem sürecinde ex olmuştur. Kalp atım hızındaki ve SO 2 'deki artış mortalite riskini azaltırken, difüzyon MRG bulgusu varlığı ve MV ihtiyacı mortalite riskini arttırmaktadır. Yaş arttıkça advers olay gelişi riski artarken, difüzyon MRG bulgusu varlığı advers olay gelişim riskini arttırmaktadır. Mortalite açısından en yüksek tanısal performansa sahip ilk üç laboratuvar parametresi; kreatinin (sensitivitesi %100,0 ve spesifisitesi %68,4), laktat (sensitivitesi %100,0 ve spesifisitesi %60,5) ve HCO 3 'tır (sensitivitesi %83,3 ve spesifisitesi %81,6). Sonuç: Çalışmamız her 4 hastadan birinin ex olduğu, taburcu edilen vakaların ise yaklaşık yarısında kalıcı görme kusurunun geliştiği ağır bir hasta grubu ile yürütülmüştür. Prognostik olarak ciddi sonuçları olabilecek toksik alkol alımı vakalarında, MRG bulgusu olan, MV ihtiyacı gelişen ve kreatinin ve laktat artışı saptanan hastaların yakın izlem ve yönetimi mortaliteyi azaltmada yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the impact of patients' clinical and laboratory characteristics on prognosis in adult patients presenting to the emergency department due to toxic alcohol ingestion. Material and Methods: This study, designed as a single-center, hospital- based, retrospective cohort study, was conducted with 50 patients aged 18 and older who presented with various symptoms after toxic alcohol ingestion to the Emergency Department of Konya City Hospital, Health Sciences University between 01.08.2020 and 31.08.2022. Patients' demographic data, medical history, vital signs at presentation, electrocardiogram (ECG) findings, biochemical parameters, arterial blood gas (ABG) parameters, and magnetic resonance imaging (MRI) findings were recorded. These features were investigated for their association with the primary outcome variables of the study, which were the presence of death and the presence of adverse events. All in-hospital deaths were recorded as deaths. Additionally, death, dependency, visual impairment, or neurological sequelae were categorized as adverse events. Results: The median age of the 50 patients included in the study was 50.5 years, with the majority being male. Three patients (6.0%) were bradycardic, 14 (28.0%) were tachycardic, 14 (28.0%) were prehypertensive, and 12 (24.0%) had stage 1, and 9 (18.0%) had stage 2 hypertension. ECG findings revealed that 1 patient (2.0%) had right bundle branch block, 2 patients (4.0%) had sinus bradycardia, 14 patients (28.0%) had sinus tachycardia, and 1 patient (2.0%) had atrial fibrillation. Oxygen saturation in 10 patients (20.0%) was between 91-94%, in 4 patients (8.0%) was between 86-90%, and in 3 patients (6.0%) was 85% and below. Diffusion MRI findings were positive in 28.0% of patients, and 38.0% required mechanical ventilation (MV), 2.0% had tracheostomy indications, 80.0% had indications for dialysis, and 34 patients developed transient/permanent visual impairment. Fifteen patients were discharged with recovery, while 19 patients had permanent visual impairment, 3 had permanent neurological sequelae, 1 required continuous care, and 12 patients (24.0%) expired during the follow-up. An increase in heart rate and SO2 reduces mortality risk, while the presence of diffusion MRI findings and the need for MV increase mortality risk. As age increases, the risk of adverse event occurrence also increases, and the presence of diffusion MRI findings increases the risk of adverse event development. The first three laboratory parameters with the highest diagnostic performance for mortality were creatinine (sensitivity 100.0% and specificity 68.4%), lactate (sensitivity 100.0% and specificity 60.5%), and HCO3 (sensitivity 83.3% and specificity 81.6%). Conclusions. Our study was conducted with a severe patient group, where one out of every 4 patients died, and approximately half of the discharged cases developed permanent visual impairment. In cases of toxic alcohol ingestion with potential serious prognostic outcomes, close monitoring and management of patients with MRI findings, the need for MV, and elevated creatinine and lactate levels will help reduce mortality.