A methodology for detection and evaluation and lineaments from satellite imagery
Uydu görüntüsünden çizgiselliklerin belirlenmesine ve değerlendirmesine dair bir yöntem
  1. Tez No: 153671
  2. Yazar: ARMAN KOÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KARPUZ, YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama (UA), Yüksek Çözünürlüklü Uydu Görüntüsü, Otomatik Çizgisellik Analizi, Doğruluk Analizi vıı, Remote Sensing (RS), High Resolution Satellite Image, Automatic Lineament Analysis, Accuracy Assessment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz UYDU GÖRÜNTÜSÜNDEN ÇÎZGÎSELLÎKLERİN BELİRLENMESİNE VE DEĞERLENDİRMESİNE DAİR BİR YÖNTEM Kocal, Arman Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Karpuz Yardımcı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. H. Şebnem Düzgün Temmuz 2004, 122 sayfa Jeoteknik ile ilgili mühendislik uygulamalarında süreksizliklerin hem tasarım hemde işletme aşamasında büyük önemi vardır. Fakat geleneksel yöntemlerle süreksizliklerin belirlenmesi zaman alıcı olabilir ve ekonomik olmayabilir. Bu tezde, Uzaktan Algılama (UA) uygulamaları ile süreksizliklerin otomatik ve doğru olarak belirlenmesine için bir yöntem geliştirilmesine dair çalışmaların sonuçları sunulmuştur. Süreksizliklerin belirlenmesinde yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsüne kaya süreksizliklerini belirlemek için otomatik çizgisellik analizi uygulanmıştır. Çalışma sahası olarak Türkiye, Ankara, Gölbaşı andezit ocakları sahası seçilmiştir. Yüksek çözünürlüklü veri olarak 1 metre çözünürlüklü 8-bit Dconos Precision Plus ortorektifiye görüntü kullanılmıştır. Otomatik çizgisellik ayıklama işlemi PCI Geomatica v8.2 programında LINE seçeneği kullamlarak gerçekleştirilmiştir. LTNE opsiyonunun en uygun değişkenlerini belirlemek için doğruluk analizi yapılmıştır. Sonuca referans olması için 4 ana yönde (K-G, D-B, KD-GB, KB-GD) yönlü filtre kullanarak el ile çizgisellik haritası oluşturmak en uygun yol olarak belirlenmiştir. viEl ile ve otomatik olarak oluşturulan çizgisellik haritalarını karşılaştırmak için j ava ortamında LINECOMP adlı program kodlanmıştır. Yazılan kodla, yer ve uzunluk esaslı doğruluk analizi yapılmıştır. Doğruluk analizinden sonra LINE opsiyonunun en uygun değişkenleri çalışma sahası için belirlenmiştir. Bunların yanında, çalışma sahasında yürütülen arazi çalışmaları da dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A METHODOLOGY FOR DETECTION AND EVALUATION AND LINEAMENTS FROM SATELLITE IMAGERY Kocal, Arman M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal Karpuz Co-supervisor: Assist. Prof. Dr. H. Şebnem Düzgün June 2004, 122 pages The discontinuities play an important role both in design and development stages of many geotechnical engineering projects. Because of that considerable time and capital should be spent to determine discontinuity sets by conventional methods. This thesis present the results of the studies associated with the application of the Remote Sensing (RS) and the development of a methodology in accurately and automatically detecting the discontinuity sets. For detection of the discontinuities, automatic lineament analysis is performed by using high resolution satellite imagery for identification of rock discontinuities. The study area is selected as an Andesite quarry area in Gölbaşı, Ankara, Turkey. For the high resolution data 8-bit Ikonos Precision Plus with 1 meter resolution orthorectified image is used. The automatic lineament extraction process is carried out with LINE module of PCI Geomatica v8.2. In order to determine the most accurate parameters of LINE, an accuracy assessment is carried out. To be the reference of the output, manual lineament extraction with directional ivfiltering in four principal directions (N-S, E-W, NE-SW, NW-SE) is found to be the most suitable method. For the comparison of automatic lineament extraction and manual lineament extraction processes, LINECOMP program is coded in Java environment. With the written code, a location and length based accuracy assessment is carried out. After the accuracy assesssment, final parameters of automatically extracted lineaments for rock discontinuity mapping for the study area are determined. Besides these, field studies carried out in the study area are also taken into consideration.