Inhibitiory effects of plant originated extracts on bovine lens aldose reductase
Bitki kökenli ekstrelerin sığır lens aldoz redüktaz enzimi üzerine inhibitör etkileri
  1. Tez No: 153672
  2. Yazar: SELİN ZAİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEN ÇORUH, PROF. DR. MESUDE İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Aldose reductase inhibition, plant extracts, flavonoids, bovine lens
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz BİTKİ KÖKENLİ EKSTRELERİN SIĞIR LENS ALDOZ REDÜKTAZ ENZİMİ ÜZERİNE İNHİBİTÖR ETKİLERİ ZAİMOĞLU, Selin Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Nursen Çoruh Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mesude işcan Haziran 2004, 92 sayfa Aldoz redüktaz, E.C. 1.1. 1.21, NADPH'i koenzim olarak kullanarak çeşitli aldehit ve bunların alkollerinin ve özellikle aldo-şekerlerin indirgenmesini katalizler. Hiperglisemik koşullarda, aldoz redüktaz enzimi diabete bağlı komplikasyonların oluşmasında etkilidir. Uzun yıllardır, aldoz redüktaz enziminin inhibitörlerine gösterilen ilginin nedeni ciddi diabetik komplikasyonların tedavisinde inhibitörlerin olası kullanımlarının olmasındandır. Bu çalışmada, aldoz redüktaz enzimi sığır lensinden sentrifügasyon ve amonyum sülfat çöktürmesi yöntemleri kullanılarak ham olarak elde edilmiştir. Enzim çalışması için gerekli şartlar; substrat (DL-gliseraldehit) ve koenzim (NADPH) konsatrasyonları, protein miktarı, sülfat iyonu miktarı sıcaklık ve pH optimum değerleri olarak tespit edilmiştir. VIPunka granatum (nar), Spinacia olaeracea (ıspanak), Allium cepa (soğan) Allium porrum (pırasa), Malus floribunda Qapon elması), Mains domestica (elma) ekstrelerinin ham sığır lensi aldoz redüktaz enzimi üzerine etkileri denenmiştir. Solvent fraksiyonlaması metodu ile her ham bitki ekstresinden dört çeşit organik faz elde edilmiştir. Bu organik fazların inhibitor etkisi, ekstre konulmadan elde edilen enzim aktıivitresinin 100 % olarak kabul edilmesi ile hesaplanmıştır. Inhibitor özelliği araştırılan bu altı çeşit bitkinin, değişik ölçülerde enzimi inhibe ettiği görülmüştür. Bu bitkilerden elde edilen petrol eter, dietil eter, etil asetat, n-butanol gibi organik fazların, en etkili olanı etil asat fazı olarak tespit edilmiştir. Etil asetat fazları için hesaplanan IC50 değerleri sırasıyla Allium porrum, Malus domestica, Spinacia olaeracea, Malus flouribunda, Allium cepa, Punica granatum için, 25.46 ug/ml, 20.5 ug/ml, 18.5 ug/ml, 12.32 ug/ml, 6.45 ug/ml, 5.4 ug/ml olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Aldoz redüktaz inhibisyonu, bitki ekstreler, flavonoidler, sığır lensi vn
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INHIBITORY EFFECTS OF PLANT ORIGINATED EXTRACTS ON BOVINE LENS ALDOSE REDUCTASE ZAİMO?LU, Selin M.S., Department of Biotechnology Supervisor Assoc. Prof. Dr. Nursen Çoruh Co-supervisor Prof. Dr. Mesude Işcan June 2004, 92 pages Aldose reductase, E.C. 1.1. 1.21, catalyzes the reduction of different types of aldehydes to their corresponding alcohols, and especially reduces various aldo-sugars using NADPH as the coenzyme. Under hyperglycemic conditions aldose reductase is involved in the development of diabetic complications. As a result, interest has been placed over the years on the development of potent aldose reductase inhibitors for possible use in the therapy of these severe diabetic complications. In this study, aldose reductase was isolated from bovine lens by differential centrifugation and ammonium sulfate precipitation. The conditions for the enzyme assay; such as substrate (DL-Glyceraldehyde) and coenzyme (NADPH) concentration, protein amount, effect of sulfate ions, temperature and pH on the enzyme activity were optimized. IVThe inhibitory effects of Punica granattan, Spinacia olaeracea, Allium cepa Allium porrum, Malus flouribunda, Malus domestica extracts were tested on crude bovine lens aldose reductase. Four different types of organic fractions from each crude plant extract were obtained by solvent fractionation. The inhibitory activity of these organic fractions was calculated considering the aldose reductase activity without extracts as 100 %. All six plants were found to inhibit aldose reductase activity to different extent. Among these fractions obtained as; petroleum ether, diethyl ether, ethyl acetate, and n- butanol. Highest inhibitory activity was found for the ethyl acetate fraction. The IC5o values of ethyl acetate fractions of all these plants was calculated as, 25.46 ug/ml, 20.5 ug/ml, 18.5 ug/ml, 12.32 ug/ml, 6.45 ug/ml, 5.4 ug/ml, for Allium porrum, Malus domestica, Spinacia olaeracea, Malus floribunda Allium cepa, Punica granatum respectively.