Farklı malç materyallerinin kavun (Cucumis melo L.) ve karpuz (Citrullus vulgaris L.)'da bitki gelişimi, bazı kalite özelliklerine ve verime etkisi
The effects of different mulch materials on plant growth, some quality properties and yield in melon (Cucumis melo L.) and watermelon (Citrullus vulgaris L.)
- Tez No: 171176
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLLA DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kavun, karpuz, malç, verim ve Erzurum, Melon, watermelon, mulch, yield and Erzurum
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma 2003- 2004 yıllarında Erzurum ili Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürlüğü 'ne ait 4 No'lu deneme alanında yürütülmüş, 4x3 faktöriyel düzenleme tam şansa bağlı deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada Kırkağaç 637, Galia Fi, Kırkağaç 589, Falez Fi ve Sempati Fi kavun çeşitleri ve Maxi Crimson, Amazon Fi, Alaska Fy ve Galactica karpuz çeşitleri kullanılarak, şeffaf ve siyah polietilen malç materyallerinin bitki gelişimi ve verime etkisi incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ilk çiçeklenme ve ilk meyve oluşumu şeffaf polietilen malç üzerindeki bitkilerde olmuş, siyah polietilen malç üzerindeki bitkiler de kontrole göre daha önce çiçek açıp meyve bağlamıştır. Bitki gelişimi bakımından da malç uygulamaları özellikle şeffaf polietilen malç uygulaması daha üstün bir performans göstermiştir. Meyve kalite kriterlerinden sayılan meyve çapı, meyve boyu ve meyve etinde kuru madde, suda çözülebilir kuru madde, renk, kabuk kalınlığı, meyve eti kalınlığı, meyve eti serdiği, pH, titre edilebilir asitlik, indirgen ve toplam şeker gibi özellikler araştırma kapsamında incelenmiş, yıllara ve çeşide bağlı olarak değişmekle birlikte malç uygulamalarının önemli etkileri tespit edilmiştir. Toprak sıcaklığı bakımından şeffaf polietilen malç altındaki toprak sıcaklığı kontrolden 5-8°C daha fazla olurken, siyah polietilen malç altındaki toprak sıcaklığı ise kontrolden yaklaşık olarak 1-4°C daha fazla olmuştur. Araştırmada, ortalama meyve ağırlığı bakımından malç uygulamalarında özellikle şeffaf polietilen malç uygulamasında kontrole göre önemli derecede bir artış meydana geldiği belirlenmiştir. Bitki basma meyve sayısının en fazla şeffaf polietilen malç uygulamasında olduğu, en az bitki basma meyve sayısının ise kontrol parsellerinden elde edildiği belirlenmiştir. Pazarlanabilir verim yıllara ve çeşitlere bağlı olarak değişmekle birlikte en yüksek şeffaf polietilen malç uygulamasından elde edilirken, en düşük verim kontrol parsellerinden elde edilmiştir. Çalışmanın yapıldığı yıllar itibariyle pazarlanabilir verim bakımından şeffaf polietilen malçlama ile kontrole göre ortalama % 25-37, siyah polietilen malçlama ile % 15-20 oranında bir artış meydana gelmiştir. 2005, 127 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out at Agricultural Research and Extension Center of Atatürk University between 2003 and 2004. The experiment was conducted based on Completely Randomized Design at 4x3 factorial arrangements with three replications. Kırkağaç 637, Galia Fİ, Kırkağaç 589, Falez Fİ and Sempati Fİ melon cultivars, and Maxi Crimson, Amazon Fİ, Alaska Fİ and Galactica watermelon cultivars were used as plant materials in this research. Clear and black polyethylene mulches were used to determine plant grovrth and yield in the cultivars. According to research results, first flower and fruits in the cultivars were determined in clear plastic mulch application and then black mulch application when compared to control. Clear mulch apph'cation affected more than the other application in terms of plant growth. Fruit width, fruit length, dry matter in fruit, total soluble solid, color, husk thickness, fruit fresh thickness, fruit firmness, pH, acidity, total and reducing sugar of the cultivars were investigated in the research. The effects of mulch apph'cation in terms of the characteristics were significantly important depend on the cultivars. Soil temperature in clear and black mulch applications were higher 5-8°C and l -4°C than that of control apph'cation, respectively. Average fruit weight of the cultivars was importantly high in mulch application, especially clear mulch application, when compared to control apph'cation. The highest number of firuit per plant was obtained from clear mulch application and the lowest value was determined in control apph'cation. Marketable yield in melon and watermelon was different based on the years, however the highest marketable yield was obtained from clear mulch application and the lowest total yield was control application. Average marketable yield in the study year's increased in 25-37 % in clear plastic mulch and 15-20 % in black plastic mulch when compared to the control application. 2005,127 pages