Managing product variety through delayed product differentiation using vanilla boxes
Vanilya kutusu kullanılarak geciktirilmiş ürün farklılaşması ile ürün çeşitliliğinin yönetimi
- Tez No: 153687
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDEF MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geciktirilmiş Ürün Farklılaşması, Vanilya Kutusu Montaj Süreci, Siparişe Göre Montaj, Rassal Programlama, Ürün Çeşitliliği vu, Delayed Product Differentiation, Vanilla Box Assembly Process, Assemble to Order, Stochastic Programming, Product Variety
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz VANİLYA KUTUSU KULLANILARAK GECİKTİRİLMİŞ ÜRÜN FARKLILAŞMASI İLE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİN YÖNETİMİ Burhan, Özlem Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sedef Meral Aralık 2004, 107 sayfa Üreticiler, geniş ürün çeşitliliğini yönetirken, maliyetleri azaltmak ve müşteri memnuniyeti artırmak amacı ile Geciktirilmiş Ürün Farklılaşması (GÜF) gibi stratejileri uygulamaktadırlar. Bu çalışmada, ilk olarak, konu ile ilgili temel makalelerin ışığında GÜF konusunda genel bir çerçeve çizilmiştir. GÜF'ün modüler tasarım tipinin özel bir şekli olan ve envanterin birden fazla son ürün için kullanılabilecek yarı-tamamlanmış ürünler (vanilya kutuları) halinde depolanmasını temel alan vanilya kutusu montaj süreci modellenmiş ve analiz edilmiştir. Vanilya kutusu montaj süreci, kapasite kısıtlan, rassal talep ve ürün ağacı gereksinimleri çerçevesinde envanter maliyeti ve karşılanamayan talep miktarı dikkate alınarak modellenmiştir. Model, genişletilmiş rassal tam sayı programı olarak tasarlanmış ve rassal talepler her biri belirli bir gerçekleşme olasılığına sahip talep senaryoları kullanılarak modellenmiştir. Model, amaç işlevinin beklenen değerini enküçükleyen standart bir tam sayı programı olarak çözülmüştür. Ürün talep senaryolarının, ortak bileşen seviyelerinin, karşılanamayan ürünlerin birim maliyeti değerlerinin ve kapasite kısıtlarının, toplam maliyet ve ürün taleplerinin karşılanma yüzdeleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Vanilya kutusu montaj süreci, siparişe göre montaj süreci ile karşılaştırılmış ve süreçlerin performansları ile ilgili bilgiler elde edilmiştir. viSonuçlar göstermektedir ki, bir çok durumda vanilya kutusu montaj süreci, siparişe göre montaj sürecine iyi bir alternatif olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANAGING PRODUCT VARIETY THROUGH DELAYED PRODUCT DIFFERENTIATION USING VANILLA BOXES Burhan, Özlem M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Sedef Meral December 2004, 107 pages In an attempt to reduce costs and improve customer satisfaction, manufacturers have been adopting strategies such as Delayed Product Differentiation (DPD) while managing broader product lines. In this study, first a general framework on DPD is formed in the light of basic articles in the literature. The vanilla box assembly process which is a special form of modular design type of DPD is modeled and analyzed. In the vanilla box assembly process, inventory is stored in a special form of semi-finished products, called vanilla boxes, that can serve more than one final product. We model the vanilla box assembly process considering the costs of inventory and unsatisfied demand under the capacity limitations, stochastic demand and bill of material requirements. We formulate the model as an extensive form of stochastic integer program in which stochastic demand is modeled using a set of demand scenarios each of which is assigned a probability of occurrence. The model is solved as a standard integer programming model that minimizes the expected value of the objective function. The impact of product demand scenarios, common component levels, shortage penalty cost to holding cost ratio levels and capacity restrictions on the total cost and fill rates is studied. We compare the performance of vanilla box assembly process to assemble-to- order process and provide insights on their performances. Computational results ivindicate that the vanilla box assembly process is a promising alternative to the assemble-to-order process in most of the problem instances.