Uç değer dağılımları ve uygulamaları
Extreme value distributions and applications
  1. Tez No: 153734
  2. Yazar: NERİMAN KARADAYI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEDAİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sıra istatistikleri, asimptotik dağılımlar, Gumbel dağılımı, Weibull dağılımı, Frechet dağılımı, momentler yöntemi, en çok olabilirlik metodu, en küçük kareler yöntemi, Order statistics, asymptotic distributions, Gumbel distribution, Weibul distribution, Frechet distribution, moments method, maximum likelilood method, least squares method u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi UÇ DEĞER DAĞILIMLARI VE UYGULAMALARI Neriman KARADAYI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fedai KAYA 2004, 70 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr. Mehmet Fedai KAYA Yrd.Doç.Dr. Hasan KÖSE Yrd.Doç.Dr. Necati TAŞKARA Bu tez çalışması yedi bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde uç değer dağılımlarına ilişkin giriş verilmiştir, ikinci bölümde olasılık uzayları, rasgele değişkenler ve dağılımları, üçüncü bölümde dördüncü ve beşinci bölümler için gerekli olan sıra istatistikleri, dördüncü bölümde maksimum ve minimum istatistiklerin asimptotik dağılımları ve bilinen bir dağılımın hangi limit dağılımına yakınsadığı belirlenmesi ile ilgili örnekler, beşinci bölümde uç değer dağılımları olan Gumhel, Weibull ve Frechet dağılımlarının parametrik özellikleri ve parametrelerinin Momentler Yöntemi, En Çok Olabilirlik Yöntemi ve En Küçük Kareler Yöntemi ile tahmin edicileri, altıncı bölümde su akış verileri ve rüzgar hızı verilerine ilişkin uygulamalar ve yedinci bölümde ise çalışma ile ilgili sonuç verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EXTREME VALUE DISTRIBUTIONS AND APPLICATIONS Neriman KARADAYI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet Fedai KAYA 20045 70 Page Jury: Assist Prof. Dr. Mehmet Fedai KAYA Assist Prof. Dr. Hasan KÖSE Assist Prof. Necati TAŞKARA This study consists of seven? < chapters. In the first chapter, an introduction to“ extreme value distributions”is given.In the second chapter, probability spaces, random variables and their distributions are given. In the third chapter order statistics which will be useful in the fourth and five chapters are shown. In the fourth chapter the asymptotic distribution of maximum and minimum statistics and examples related with determination of a limit distribution that a known distribution approximates are shown. In the fifth chapter for the extreme value distributions such as Gumbel, Weibull and Frechet distribution ' s parameter features and parameter estimation with moments method, maximum likelilood method, least squares method are shown. In the sixth chapter an application concerning with flood data and wind data is given. In the seventh chapter results for all the study «»given.