Nitel özellikler için kontrol diyagramları ve örnekleme planlarında genetik algoritmaların kullanımı
Using of genetic algorithms in attiributes control charts and sampling plans
  1. Tez No: 153749
  2. Yazar: İHSAN KAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nitel Kontrol Diyagramları, Örnekleme Planları, Genetik Algoritma, Örnek Hacmi, Kabul Edilebilir Kusur Sayısı, Attributes Control Charts, Sampling Plans, Genetic Algorithms, Sample Size, Acceptance Number
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NİTEL ÖZELLİKLER İÇİN KONTROL DİYAGRAMLARI VE ÖRNEKLEME PLANLARINDA GENETİK ALGORİTMALARIN KULLANIMI İhsan KAYA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Orhan ENGİN 2004, 88 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR Doç. Dr. M. Fatih BOTSALI Yrd. Doç. Dr. Orhan ENGİN Bu çalışmada, çok aşamalı proseslerde kalite kontrol problemlerinin çözümünde Genetik Algoritmaların (GA) kullanılabilirliliği incelenmiştir. Birinci bölümde kalite ile ilgili temel kavramlar tanımlanmıştır ve çok aşamalı prosesler kısaca açıklanmıştır. İkinci bölümde, GA ile ilgili temel kavramlar verilmiş ve GA kısaca açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, örnekleme planları ve örnekleme ile ilgili temel kavramlar kısaca izah edilmiştir. Dördüncü bölümde, nitel özellikler için kontrol diyagramlarında örnek hacmi belirleme probleminin çözümü için çok amaçlı bir model geliştirilmiş ve bu modeli çözmek için GA yaklaşımı kullanılmıştır. Beşinci bölümde ise, çok aşamalı proseslerde istenilen kalite seviyesine ulaşmak için en uygun örnek hacmi ve kabul edilebilir kusur sayısı çiftinin belirlenmesi için Lagner (2001) tarafından geliştirilen modelin GA yardımı ile çözümünde parametre optimizasyonu yapılmış ve en iyi örnek hacmi/kabul edilebilir kusur sayısı değerleri belirlenmiştir.Sonuç olarak, nitel kontrol diyagramlarında örnek hacminin belirlenmesinde ve çok aşamalı süreçlerde istenilen kalite seviyesine ulaşmak için en uygun örnek hacmi ve kabul edilebilir kusur sayısı değerlerinin belirlenmesinde GA' nın çok etkin olarak kullanılabileceği ve performanslarının kullanılan parametrelere bağlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis USING OF GENETIC ALGORITHMS IN ATTRIBUTES CONTROL CHARTS AND SAMPLING PLANS İhsan KAYA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Orhan ENGİN 2004, 88 Pages Jury: Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR Assoc. Prof. M. Fatih BOTSALI Asst. Prof. Dr. Orhan ENGİN In this study, implementation of Genetic Algorithms (GA) was investigated to solve quality control problems in multistage processes. In first section, quality and, terms and multi stage processes; in second section, GAs were explained shortly. In third section, sampling plans and basic sampling concept were explained very shortly. In fourth section, basic GAs terms were explained and a multi objective model was created for defining sample size in attributes control charts. A multi objective model was formulated and 10 genetic operators which consist of five crossovers and five mutation operators were compared each other upon this model, then best operators and best ratios were defined for mutation and crossover, n, c values were determined for control charts by the aid of genetic algorithms. In fifth section, a multi objective model which was created to define best sample size and acceptance number by Langner (2001) was formulated and 10 genetic operators which consist of five crossovers and five mutation operators were compared each other upon this model, then best operators and best ratios were defined for mutation and crossover.IV We notice that GA can be used to determine sample size for attributes control charts very effectively and their performance depend on their parameters. And GAs can be used to determine sample size and acceptance number in sampling plans but their performance depend on their encoding systems.