Kızılören Dağı ve civarındaki (Konya) karbonatlı kayaçların sedimantolojik ve petrografik özelliklerinin araştırılması
A research on the sendimentological and petrographical properties of carbonate rocks at the Kızılören Dağı (Konya)and its surrounding
  1. Tez No: 153750
  2. Yazar: SALİH DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜKMÜ ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dolomit, gelgit fasiyesleri, karbonat platformu, mimetik dolomit, non-mimetik dolomit, sabka modeli, Dolomite, tida! facies, carbonate platform, mimetic dolomite, non-mimetic dolomite, sabhka model
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KIZILÖREN DAĞI VE CİVARINDAKİ (KONTA) KARBONATLI KAYAÇLARIN SEDİMANTOLOJİK VE PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Salih DİNÇ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Hükmü ORHAN 2004, 110 Sayfa Konya ilinin 40 km. batısında yer alan Kızılören kasabasının güney doğusunda Aladağ formasyonu, Kızılören formasyonu, Lorasdağı formasyonu, Sille formasyonu, Küçükmuhsine formasyonu, Sulutas volkanitleri. Topraklı formasyonu ve yamaç molozu birimleri yüzeylemektedir Üst Triyas-Alt Jura yaşlı Kızılören formasyonu tabanda dolomitlerle başlar, yukarıya doğru kalsitik dolomit, dolomitik kireçtaşı ve kireçtaşlarına geçiş gösterir. Dolomitler mimetik ve non-mimetik olmak üzere iki tiptedir. Mimetik dolomitlerde ilksel doku tamamen yada kısmen korunmuştur. İlksel doku içinde pellet, fosil, ooıd ve intraklastlar tanımlanmıştır. Dolomitler mikrodan iriye (mikro:5-50 um, orta:50- 100 u.m, iri:100-250 u.m) değişen boyutlarda yarıözşekilli, özşekilli taneler, kirli zonlanmasız, kristal sınırları düzgün ve girik kristallerden oluşmuştur. Dolomitlerdeki CaC03 oranı % 53-61 mol, MgC03 % 39-47 mol arasında değişmektedir. Kızılören formasyonu, gelgit ortamları fasiyesleriyle başlayan ve giderek derinleşen bir karbonat platformunda çökelen fasiyesler içermektedir. Dolomitleşme gelgit ortamı fasiyeslerinde en iyi gelişmiştir. Nispeten derin karbonat platformu fasiyeslerinde de dolomit belirlenmiştir.Kızılören formasyonundaki dolomitleşme, sabka modeline uygun bir şekilde gelgit ortamlarında çökelen karbonatlı sedimentlerin sedimantasyonuyla eş zamanlı olarak deniz suyunun sedimentler içerisinde süzülmesiyle gerçekleşmiştir. Dolomitleşmeyi sağlayan sıvının SrT3/Ca+2 oranı 0,023-0,066 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis A RESEARCH ON THE SEDIMENTOLIGICAL AND PETROGRAPHICAL PROPERTIES OF CARBONATE ROCKS AT THE KIZILÖREN DAGI AND ITS SURROUNDING Salih DİNÇ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Hükmü ORHAN 2004, 110 Page The Aladağ formation, Kızılören formation, Lorasdağı formation, Si lie formation, Küçükmuhsine formation, Sulutas volkanics, Topraklı formation and talus crop out in the study area located at the south-east Kızılören, 40 km to west of Konya. The Upper Triassic-Lower Jurassic Kızılören formation start with dolomite at the base and, passes into calcitic dolomite, dolomitic limestone and limestone. Dolomites are two types; mimetic and non-mimetic. Primary textures were partially and totaly prevented in mimetic dolomite. Pellet, fossils, ooids and intraclast were determined in primary texture. Dolomite comprises of euhedral, hemihedral, dirty, non zoned crystals having dimension ranging from fine to coarse (fine 5-50 urn; intermediate 50-100 j.im; coarse 100-250 \im) and linear and indented crystal boundaries. The CaCOi and MgC03 ratios of dolomite are % 53-61 and % 39-47 respectively.The Kızılören formation comprises of facies starting with tida! facies and gradually deepening carbonate platform facies. Dolomitization iş mainly developped tidal facies, no dolomite was determined in the deep carbonate platform facies. Dolomitization was realized as a result of water seeping through tidal carbonate during sedimentation and shallow burial, which is consistent with sabhka model. The Sr+2/Ca+2 ratio of dolomitization solution was calculated as 0,023-0,066.