Nitel özellikler için bulanık kontrol diyagramları ve kabul örneklemesi planlarının genetik algoritmalarla çözümü
Solving with genetic algorithms in attributes fuzzy control charts and sampling plans
- Tez No: 183214
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İstatistik, Industrial and Industrial Engineering, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Nitel Kontrol Diyagramları, Örnekleme Planları, Bulanık Sistem, Genetik Algoritma, Attributes Control Charts, Sampling Plans, Fuzzy System, GeneticAlgorithm
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, bulanık kalite kontrol problemleri için, ?Genetik Algoritma?nınçok aşamalı proseslerde uygulanabilirliği incelenmiştir.Birinci bölümde kalite hakkında bilgi verilmiş ve çok aşamalı prosesleraçıklanmıştır. kinci ve üçüncü bölümde, Genetik Algoritma (GA) ve Bulanık Sistem,dördüncü bölümde örnekleme kavramı ve örnekleme planları açıklanmıştır. Beşincibölümde, nitel özellikler için kontrol diyagramlarında örnek hacmi belirlemeprobleminin çözümü için Kaya (2004) tarafından geliştirilen çok amaçlı model, bulanıkhale getirilmiş ve bu modeli çözmek için GA yaklaşımı önerilmiştir. Altıncı bölümdeise, en uygun örnek hacmi ve kabul edilebilir kusur sayısı çiftinin belirlenmesi içinLagner (2001) tarafından geliştirilen model, GA yardımı ile çözülmüştür. Çözümaşamasında Kaya'nın (2004) uyguladığı ikili kodlama yerine, gerçek sayılı (onlu)kodlama kullanılmış, bulunan sonuçlar Kaya(2004) tarafından bulunan değerler ilekarşılaştırılmıştır. Ayrıca GA programı, sübap üretimi yapan bir işletmede uygulanmışve ?Gerçek Kodlu Genetik Algoritma?nın uygulanabilir olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, implementation of ?Genetic Algorithm? (GA) in multistageprocesses is investigated to solve the fuzzy quality control problems.In the first section, there is information about quality and multistage processesare also explained. In the second and third section, Genetic Algorithms and FuzzySystems, in the fourth section, sampling plans and basic sampling concepts areexplained. In the fifth section, a multi objective model developed by Kaya (2004) tosolve the problem of defining sample size at control charts is turned into fuzzy and GAapproach is proposed to solve this model. In the sixth section, the model by Langner(2001) to define best simple size and couple of acceptable defect is solved by the help ofGA.In the solution stage, real counted coding used instead of bilateral coding and thesolutions are composed to the values found by Kaya (2004).