Kalkopirit konsantresinin H2SO4-Na2O2 çözeltisinde çözünme kinetiğinin belirlenmesi
Determination of dissolution kinetics of chalcopyrite concentrate in H2SO4-Na2O2 solutions
- Tez No: 153770
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Chalcopyrite, sodium peroxide, sulphuric acid, leaching, leaching kinetics
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KALKOPİRİT KONSANTRESİNİN H2S04- Na202 ÇÖZELTİSİNDE ÇÖZÜNME KİNETİĞİNİN BELİRLENMESİ Ömer Faruk KANIK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Salih AYDOĞAN 2004, 59 sayfa Jüri : Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Prof. Dr. Salih YILDIZ Yrd. Doç. Dr. Salih AYDOĞAN Bu çalışmada Sivas-Koyulhisar yöresinde bulunan Cu-Pb-Zn kompleks cevherinden flotasyon yoluyla zenginleştirilmiş kalkopirit konsantresinin sodyum peroksit ile sülfürik asit etkisinde çözünme kinetikleri araştırılmıştır. Cu kaynağı olarak kalkopirit (CuFeS2) kullanılmıştır. Deneyler sıcak su banyosunda 1 It'lik beherlerde 500 mi çözelti kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmalarda; karıştırma hızı, sıcaklığın etkisi, sülfürik asit ve sodyum peroksit derişiminin etkisi ve tane boyutunun bakır çözünmesine etkisi incelenmiştir. İncelenen koşullarda elde edilen sonuçlara göre kalkopirit konsantresinden sodyum peroksit ve sülfürik asit etkisinde, bakır çözünmenin; karıştırma hızında 0-100 dev/dak aralığında azalmakta 100-600 dev/dak aralığında çözünme karıştırma hızından bağımsız olmaktadır. Sıcaklık arttıkça Cu çözünme hızı da artmakta, 20-60°C aralığında kalkopirit çözünmesi 34,19 kj/mol aktivasyon enerjisi ile gerçekleştiği hesaplanmıştır. Sodyum peroksit ve sülfürik asit derişimi arttıkça kalkopirit çözünme hızı artmakta, tane boyutu büyüdükçe, kalkopiritin çözünme hızı azalmaktadır. Kinetik değerlendirme sonucunda kalkopirit konsantresinden sodyum peroksit ve sülfürik asit etkisinde Cu çözünmesinin difüzyon kontrollü küçülen partikül modeline (l-3(l-X)2/3+2(l-X)) uyduğu belirlenmiştir. Kalkopirit çözünmesi; asit derişimine bağımlılığın [H2SO4]2 83, sodyum peroksit derişimine bağımlılığının [Na202]U6 olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Kalkopirit, sodyum peroksit, sülfürik asit, liçing, liçing kinetiği
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis DETERMINATION OF DISSOLUTION KINETICS OF CHALCOPYRITE CONCENTRATE IN H2S04- Na2Oz SOLUTIONS Ömer Faruk KANIK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: AssistProf.Dr.Salih AYDO?AN 2004, 59 pages Jury: Prof.Dr.M.Kemal GÖKAY Prof.Dr.SaIih YILDIZ Assist: Prof.Dr.SaIih AYDO?AN In this study, the dissolution of kinetics of chalcopyrite concentrate in H2SO4- Na2Û2, which wich was enriched through flatation of by Cu-Pb-Zn Sivas -Koyulhisar complex ore, was investigated. As the source of Cu, chalcopyrite (CuFeS2) was used. Experiments'Were carried put in 1 -liter of vessel using 500 ml solution. Effects of stirring speed, temperature, particle size, concentration of sulphuric acid and sodium peroxide were studied in this investigation. The dissolution of copper decreases for the stirring speed of 0-100 rpm and is independent from stirring speed for 100-600 rpm of stirring speed. The more heat is, the higher the ratio of dissolution and it was calculated that in 20-60 °C chalcopyrite dissolution occures with 34.19 kJ/mol activation energy. While the consentrations of sodium peroxide and sulphuric acid increase, the ratio of chalcopyrite dissolution increases. However, the dissolution ratio of chalcopyrite is increased with decreasing particle size. As the result of kinetic appraisal, Cu dissolution from chalcopyrite concentrate under the effect of sodium peroxide and sulphuric acid is consistent shrinking core model diffusion controlled process, (1-3(1-X)2/3 +2(1 -X)). It was determined that chalcopyrite dissolution is releated to acid concentration as [H2 SO4]283, and sodium peroxide concentration as [Na202]L36.