Sahte rasgele sayıların üretimleri ve çok değişkenli istatistiksel simülasyon
The methods of pseudorandom numbers generation and multivariate statistical simulation
- Tez No: 153782
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEDAİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sahte Rasgele Sayılar, Monte Carlo Simülasyon Yöntemi, Sahte Rasgele Sayıların Üretilmesi, Kabul-Ret Yöntemi, Ters Dönüşüm Yöntemi, Dönüşüm Yöntemi, Kombinatorik Problemler, Pseudorandom Numbers, Monte Carlo Simulation Method, Pseudorandom Random Number Generation, Acceptance-Rejection Method, Inverse Transform Method, Transform Method, Combinatorial Problems. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAHTE RASGELE SAYILARIN ÜRETİM YÖNTEMLERİ VE ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİKSEL SİMÜLASYON Cemil Cahit GÜNGÖR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. M.Fedai KAYA 2004, 193 Sayfa Jüri : Yrd.Doç.Dr. M.Fedai KAYA Yrd.Doç.Dr. Abdurrahman TOZLUCA Yrd.Doç.Dr. Aşır GENÇ Bu tez çalışmasında, sahte rasgele sayıların üretilmesi yöntemleri ve bu yöntemler yardımıyla değişik dağılımlardan sayı üretme teknikleri incelenmiştir. Çalışmanın esas kısmını oluşturan son bölümde ise olasılık teorisinde önemli yeri olan bazı kombinatorik problemlerin teorik çözümleri ile Visual Basic programlama dili ile hazırlanan Monte Carlo Simülasyon Programı vasıtasıyla elde edilen sonuçların karşılaştırılması yapılmıştır. Hazırlanan simülasyon programı tez ile birlikte CD'de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE METHODS OF PSEUDORANDOM NUMBERS GENERATION AND MULTIVARIATE STATISTICAL SIMULATION Cemil Cahit GÜNGÖR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor : Assist.Prof.Dr. Mehmet Fedai KAYA 2004, Page: 193 Jury : Assist.Prof.Dr. M.Fedai KAYA Assist.Prof.Dr. Abdurrahman TOZLUCA Assist.Prof.Dr. Aşır GENÇ In this thesis, the methods of pseudorandom numbers generation and by using these methods techniques of generating numbers from various statistical distributions have been researched. The last chapter which is the main part of the study, deals with the comparison of theoretical solutions of several combinatorial problems with the results of Monte Carlo Simulation Program which is prepared by Visual Basic Programming Language. Prepared simulation program is also presented with a CD along with the thesis.