Bazı polimerik sorbentlerin toksik metaller ile sorpsiyon, iyon değiştirme ve şelatlaşma özelliklerinin incelenmesi
Investigation of sorption, ion exchange and chelation properties of some polymeric sorbents with toxic metals
  1. Tez No: 153788
  2. Yazar: GÜLŞİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ağır metal, linyit, humik asit, aktif karbon, sorpsiyon, AAS, Freundlich ve Langmuir izotermleri, heavy metal, lignite, humic acid, activated carbon, sorption, AAS, Freundlich and Langmuir isotherms
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI POLİMERİK SORBENTLERİN TOKSİK METALLER İLE SORPSİYON, İYON DEĞİŞTİRME VE ŞELATLAŞMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Gülşin Arslan Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN 2004, 146 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Handan GÜLCE Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN Doç. Dr. Emine ÖZCAN Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Bu çalışmada, doğal adsorban olan Konya çevresi linyitleri (Beyşehir, Ermenek ve Ilgın), bu linyitlerden sentezlenen humik asitler ve ayrıca sentetik adsorban olan aktif karbonlar (Merck, Chemviron (AQ-30) ve Teknopark) üzerindeki ağır metal sorpsiyonu incelenmiştir. Katı adsorbanlann metal iyonları ile etkileşimi kesikli kaplarda gerçekleştirilmiştir. Adsorban maddeler, Cu(II), Zn(II), Co(II), Ni(II), Pb(II), Cr(III) ve Cr(VI) metallerinin sulu çözeltilerinin sorpsiyonu için, kesikli düzende çalışan kanştırmah kaplara konulmuştur. Öncelikle, her bir metal iyonunun optimum adsorplama şartlan belirlenmiştir. Metal-sorpsiyon işlemlerinde denge sorpsiyon izoterm eğrileri Freundlich ve Langmuir sorpsiyon izotermleri kullanılarak çizilmiş ve bu izotermlerden adsorpsiyon parametreleri (k, n, Qo ve b) hesaplanmıştır. Metal-adsorban denge çalışmalarında, metal iyonu konsantrasyonu, pH, sıcaklık, adsorban miktarı ve zaman faktörlerinin denge üzerine etkileri incelenmiştir. Cr(VI) iyonunun çözeltilerdeki miktarları UV-visible, diğer bütün çözeltilerde bulunan metal miktarı ise AAS cihazı kullanılarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT PhD Thesis INVESTIGATION OF SORPTION, ION EXCHANGE AND CHELATION PROPERTHCS OF SOME POLYMERIC SORBENTS WITH TOXIC METALS Gülşin Arslan Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN 2004, page: 146 Jury: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Handan GÜLCE Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN Assoc. Prof. Dr. Emine ÖZCAN Assoc. Prof. Dr. Yunus ÇENGELO?LU In this study, The metal sorption on natural adsorbents such as Beyşehir, Ermenek and Ilgın lignites in Konya region and humic acids prepared from these lignites and synthetic active carbon such as Merck, Chemviron (AQ-30) and Teknopark have been investigated. The interaction of metal ions with solid adsorbent was realized in a batch arrangement. They were submerged in the batch vessels for the sorption of liquid solutions of cations; Cu(II), Zn(II), Cd(II), Ni(II), Pb(II), Cr(III) and Cr(VI). First of all optimum adsorption conditions of each metal ion have been determined. The isotherm curves of equilibrium sorption of metal-sorption process are drawn by using Freundlich and Langmuir sorption isotherms, and the adsorption parameters (k, n, Qo ve b) were calculated from the isotherms. In the metal-adsorbent equilibrium studies, the effects of initial metal concentration, pH, temperature, amount of adsorbent and time on the equilibrium were examined. The Cr(VI) ion concentration were determined by UV- Visible Spectrophotometer. The toxic metal content of all solutions were measured with AAS.