Baş boyun kanserlerinde serum albümin seviyelerinin analizi
Analysis of serum albumin levels in head and neck cancers
  1. Tez No: 153804
  2. Yazar: GÜLPERİ ŞANLI KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. SAMİMİ DEMİRALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Diş Hekimliği, Onkoloji, Nutrition and Dietetics, Dentistry, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Subakromiyal sıkışma sendromu, İzokinetik değerlendirme, Shoulder impingement syndrome, isokinetics evaluation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Omuz Subakromial Sıkışma Sendromlu Hastalarda Omuz Kas Kuvvetinin İzokinetik Olarak Değerlendirilmesi Bu çalışma, omuz internal ve eksternal rotator kas grupları arasındaki kuvvet farklılığının subakromiyal sıkışma sendromunun (SSS) oluşmasında etkili olup olmadığını araştırmak amacı ile yapddı. Çalışmaya, SSS tanısı konmuş 20 hasta ve 20 sağlıklı birey dahil edildi. Omuz internal rotator (İR) ve eksternal rotatorleri (ER) Cybex 6000 izokinetik dinamometresi ile değerlendirildi. Ölçümlerde düşük (607sn) ve yüksek (1807sn) iki hız kullanıldı. Ölçümler sonucu elde edilen konsentrik pik tork / vücut ağırlığı ve ortalama iş / vücut ağırlığı değerleri değerlendirmeye alındı. Hasta grubun değerlendirilmesinde Omuz Ağrı ve Özürlülük İndeksi (SPADI) kullanıldı. Değerlendirme sonucunda, düşük (60°/sn) ve yüksek (1807sn) hızlardaki İR pik tork / vücut ağırlığı ve ortalama iş / vücut ağırlığı değerleri hasta kolda, sağlam koldan düşük bulundu. Düşük ve yüksek hızdaki ER değerleri hasta kolda sağlam kola göre düşük bulundu. Hasta grup UR/ER pik tork değerleri hasta kolda sağlam koldan yüksek bulundu. Düşük ve yüksek hızdaki tork ve iş kaybı yüzde ortalamaları hasta grupta kontrol grubundan yüksek bulundu. ER'lere ait defisitler İR'lerden yüksek bulundu. Sonuç olarak omuz İR ve ER' leri arasındaki kuvvet farklılığının SSS'nin ortaya çıkışındaki etkenlerden biri olabileceği ve bu hasta grubunun rehabilitasyonunda kas grupları arasındaki kuvvet farklılığının giderilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Isokinetic Evaluation of Muscle Strength of Shoulders With Impingement Syndrome. This study was done to determine whether the strength difference between internal and external musculatures of the shoulder is implicated in the presence of impingement syndrome. 20 patients having impingement syndrome and 20 healthy people were included in the study. Shoulder internal and external rotations were assessed with Cybex 6000 isokinetic dinamo meter. Low (60 degrees per second) and high (180 degrees per second) test speeds were used in measurements. Concentric peak torques and mean work capacities obtained from the measurements were also included. Shoulder pain and disabilty index (SPADI) was applied to patient group. Low and high peak torques per body weight and mean work capacities per body weight were found significantly lower at the patient group's involved extremities. Low and high speed ER foundings were lower at the involved extremities. Patient groups' IR / ER peak torque rates were found higher at the involved side than the uninvolved one. Torque and work deficits at low and high speeds were found higher at the patient group. ER deficits were higher than IRs. As a result, the study showed us the strength difference between shoulder internal and external rotators may be a risk causing impingement syndrome and in the rehabilitation process of this patient group, this difference must be considered.