Mycobacterium tuberculosis suşlarında direncin moleküler yöntemlerle tespiti
Detection of the resistance in Mycobacterium tuberculosis with PCR
- Tez No: 153805
- Danışmanlar: PROF.DR. FATİH KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: DNA dizi analizi, ilaç direnci, Rifampin, Moleküler yöntemler, Mycobacterium tuberculosis. x, Drug resistance, DNA sequencing, Rifampicin, Molecular methods, Mycobacterium tuberculosis. XI
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS SUŞLARINDA DİRENCİN MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE TESPİTİ Rifampin (RIF) yüksek bakterisit etkisi ile tüberküloz tedavisinde kullanılan“primer antitüberküloz”ilaçlann en önemlisidir. Mycobacterium tuberculosis'e yüksek bakterisit etkisi rifampini tüberküloz tedavisinin anahtar bileşeni haline getirmiştir. Rifampin (RIF) direnci tüberküloz tedavi ve kontrolü için ciddi ve önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Rifampin dirençli vakaların doğru tedavisi ve hızlı tanısı ile ilaca dirençli tüberkülozun kontrolü sağlanabilir. Yeni moleküler tanı yöntemlerinin kullanımı ile Minik örneklerden izole edilen RIF dirençli Mycobacterium tuberculosis suşlarının genetik karakterizasyonu, çoklu ilaç dirençli (ÇİD) Mycobacterium tuberculosis epidemiyolojisi ile tedaviye cevap alınamayan tüberküloz olgularının kontrolü için faydalı bilgiler sağlayabilir. Bu çalışmada, Çukurova bölgesinde fenotipik yöntemlerle RIF direnci tespit edilen 25 klinik izolatta dirence sebep olan rrrutasyonların sıklığı araştırıldı. Mutasyonlarm tayini için dizi analiz yöntemi kullanıldı. Bu amaçla RIF direnci göstergesi olarak bilinen 81 bp'lik bölgeyi de içeren RNA polimerazın (3-alt ünitesini kodlayan gen olan rpoB geninin 250 bp'lik merkezi bölgesinin dizi analizi yapıldı. Bulgularımız şimdiye kadar yapılan çalışmaların bulgularını destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DETECTION OF THE RESISTANCE IN MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS miH PCR Rifampicin with its high bactericidal activity is one of the most important drug of choice in the primary treatment of tuberculosis. Its high bactericidal effect against Mycobacterium tuberculosis renders rifampicine the key component in the treatment regimens. Resistance to rifampicin (RIF) cause a serious and significant treat in order to tuberculosis control. Control of rifampicin resistant tuberculosis relies proper treatment of drug resistant cases and rapid diagnosis. Molecular characterization RIF-resistant M. tuberculosis clinical strains of different origins can generate information useful for developing rapid molecular diagnostic methods that are widely applicable. In this study, we investigated 25 RIF resistant clinical isolates collected from South Turkey by using automatic DNA sequencing. Consequently, we sequenced a 250-bp central region of the RNA polymerase p-subunit gene (rpoB) that covers the 81- bp-core region known to be the marker for RIF resistance. Our results are in concordance with literature data.