Continuity and change in European social democracy: Reasserting its viability within the context of globalization
Avrupa sosyal demokrasisinde süreklilik ve değişim: Küreselleşme koşullarındaki geçerliliği üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 153849
  2. Yazar: İHSAN KAMALAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Üçüncü Yol, İşçi Sınıfı, Birey, Kamulaştırma, Sosyal Demokrat Ekonomi Modeli, Tam İstihdam, Sosyal Adalet, Globalization, the Third Way, Working Class, Individual, Nationalization, Social Democratic Economics, Full Employment, Social Justice. iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
ÖZ AVRUPA SOSYAL DEMOKRASİSİNDE SÜREKLİLİK VE DEĞİŞİM: KÜRESELLEŞME KOŞULLARINDAKİ GEÇERLİLİĞİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Kamalak, İhsan. Doktora, Siyaset bilimi ve kamu Yönetimi Bölümü Danışman: Doç. Dr. Mehmet Okyayuz. Mart 2006, 321 sahife Bu tezde, yeni yüzyılın başlangıcında küreselleşme koşullarında Sosyal Demokrasinin geçerli olamayacağına ilişkin eleştiriler ile Üçüncü Yol çerçevesinde Yeni Sağ/Neo-Liberalizm'in çizgisine kaydığı suçlamaları, tarihsel- eleştirel olarak sorgulanmaktadır. Bu argümanların, Sosyal Demokrasiyi sadece kamusal politikalar veya siyasal partiler üzerinden yapılmaları dolayısıyla yetersiz oldukları savunulmaktadır. Yetersizlikleri, Sosyal Demokrasiye ilişkin yanlış kabullerden de kaynaklanmaktadır. Yanlış kabuller, Sosyal Demokrasinin 1980 öncesinde pazar ekonomisine karşı olduğu, işçi sınıfı ideolojisi olduğu ve bireyi ihmal ettiğidir. Sosyal Demokrasiye yöneltilen bu eleştirilere ve suçlamalara karşı, bu tez Sosyal Demokrasinin demokrasi, sürekli ilerlemecilik ve sosyal adalet gibi değerleri üzerinden tanımlanması gerektiğini ileri sürmektedir. Bu tez, küresel koşullarda ve 1980 sonrasındaki gelişmeler karşısında dahi sosyal demokrat gelenekte devamlılığın olduğunu, sosyal adalet ilkesi üzerinden savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTINUITY AND CHANGE IN EUROPEAN SOCIAL DEMOCRACY: REASSERTING ITS VIABILITY WITHIN THE CONTEXT OF GLOBALIZATION Kamalak, İhsan Ph.D., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Okyayuz March 2006, 321 pages The arguments concerning the unviability of Social Democracy at the beginning of new century within the context of globalization, and the accusations for its shift towards the New Right/Neo-Liberalism in the case of the Third Way has been criticized in a historico-critical way in this thesis. It is claimed that the insufficiency of these arguments arises from their analysis of Social Democracy merely through policies, or party politics, which have displayed great variety in the evolution of Social Democracy. Their shortage also stems from misunderstandings concerning Social Democracy before 1980, such as that it was against the market economy, that it was a working class ideology, and that it neglected the individual. Against the arguments of unviability and the accusations directed to Social Democracy, the thesis will assert that the theorization of Social Democracy should be based on its principles, such as democracy, progressiveness (movement) and social justice. By focusing on social democratic conception of social justice, this thesis defends that there is continuity within the tradition of Social Democracy, even in the face of globalization and in its encounters with the developments after 1980.