Teknoloji ve kalitenin hastane finansal performansına etkisi: Ankara İl Merkezindeki hastane yönetici görüşlerinin değerlendirilmesi
The effect of technology and quality on hospital financial performance: Assessment of hospital director opinions in Ankara provincial centre
  1. Tez No: 153871
  2. Yazar: GAMZE YORGANCIOĞLU TARCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AĞIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, teknoloji, hastane finansal performansı, Technology, quality, hospital financial performance
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, teknoloji ve kalitenin hastane finansal performansına etkisini belirlemektir.Araştırmanın evrenini Ankara İl Merkezindeki Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, Üniversite ve özel hastanelerdeki yönetici pozisyonunda bulunan başhekim, başhekim yardımcısı, hastane müdürü, hastane müdür yardımcısı, döner sermaye saymanları ile başhemşire ve başhemşire yardımcısı yöneticiler oluşturmaktadır.Araştırmada faktör analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır.Hastanelerde klinik kaliteyi önemli ölçüde etkileyen değişkenin, klinik teknoloji olduğu görülmektedir. Hastanelerde süreç kalitesini etkileyen faktörler ise; hastanelerin bilgi teknolojisine yaptıkları yatırım ve mülkiyet unsurları olarak tespit edilmiştir. Bilgi teknolojisine yapılan yatırımlar süreç kalitesini olumlu bir şekilde etkilemektedir. Mülkiyetin SSK olması hastanelerin süreç kalitesini referans grup olan SB hastanelerine göre negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. Mülkiyetin özel olması ise hastanelerin süreç kalitesini referans grup olan SB hastanelerine göre pozitif yönde etkilemektedir. Hastane finansal performansını etkileyen en önemli değişken klinik teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre klinik teknolojiye yapılan yatırımlar, hastane finansal performansını olumlu şekilde etkileyen en önemli unsurdur. Hastane finansal performansını olumlu bir şekilde etkileyen unsur da hastanelerde süreç kalitesine verilen önemdir. Süreç kalitesine verilen önem hastanelerin finansal performansını olumlu bir şekilde etkilemektedir. Hastane finansal performansını etkileyen diğer anlamlı değişken ise mülkiyet olup; hastane mülkiyetinin SSK olması, hastane finansal performansını referans grup olan üniversite hastanelerine göre olumlu bir şekilde etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to determine the effect of technology and quality on hospital financial performance.The universe of this survey contains Ministry of Health, Social Security Organization, University and private hospitals? director, vice director, hospital manager, vice manager, revolving fund accountants and head nurse and vice head nurse which is in Ankara Provincial Centre. Factor analysis and multilinear regression are used and reliability of the survey is measured.Clinical technology affects clinical quality on a large scale in hospitals. The factors that affect process quality in hospitals are the investment of the hospitals information technology and ownership characteristics. Investments for information technology affect the process quality positively. According to Ministry of Health hospitals that are reference ownership of hospitals is SSK affect process quality negatively. It is found that if the ownership is private according to ministry of health hospitals that are reference affect process quality positively. The factors that affect hospital financial performance are found below: the most important variable is clinical technology. In respect of this; investments for clinical technology is the most important factor that affects hospital financial performance positively. The other factor that affects the hospital financial performance is process quality. Another meaningful variable affects hospital financial performance is ownership and it can be said if that the ownership is SSK compare to university hospitals that are reference affect more positively hospital financial performance.