Çamardı (Niğde) çevresinde üst kretase-eosen yaşlı kayaçların stratigrafisi ve mikropaleonteloji
The stratigraphy and micropaleontology of upper cretaceous-eocene rocks in the Çamardı (Niğde)
  1. Tez No: 153889
  2. Yazar: ŞEYDA PARLAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAŞAR EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çamardı, stratigrafi, Lütesiyen, foraminifer, biyozon. ııı, Çamardı. stratigraphy, Lutetian, foraminifera. biozone
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇAMARDI (NİĞDE) ÇEVRESİNDE ÜST KRETASE-EOSEN YAŞLI KAYAÇLARTN STRATİGRAFİSİ VE MİKROPALEONTOLOJİSİ Şeyda PARLAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Yaşar EREN 2004, 207 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr. Yaşar EREN Prof.Dr.Hükmü ORHAN Prof.Dr.Muhittin GÖRMÜŞ İnceleme alam, Çamardı İlçesi ve yakın çevresinde yer almaktadır. Bu çalışmanın amaçları, sahanın stratigrafisinin yemden değerlendirilmesi, birimlerin bentik foraminifer içeriği ve iri bentik foraminiferlerin biyofabriğinin verilmesidir. Çalışma alanında en yaşlı kayaçlar Paleozoyik yaşh Niğde Masifine aittir. Niğde Masifi, Gümüşler metamorfitleri ve Aşıgediği metamorfitlerinden oluşmaktadır ve bunlar da Senomaniyen-Maastrihtiyen yaşlı Üçkapılı granodiyoritleri tarafindan kesilmektedir. Temel birimin üzerine uyumsuzlukla Orta Lütesiyen yaşlı Çamardı formasyonu ve Evliyatepe formasyonundan oluşan Celaller Grubu gelmektedir. Orta-Üst Paleosen yaşh Ulukışla magmatikleri ve Ovacık formasyonundan oluşan Eskiburç Grubu ise tektonik dokanakla Celaller Grubu'nun üzerine gelmektedir. Kuvaterner yaşh Alüvyon uyumsuz olarak çalışma alanındaki diğer bütün birimleri örtmektedir. Bu tezde, kumtaşı, çakıltaşı ve çamurtaşı gibi kırıntılı kayaçlardan oluşan Çamardı formasyonu ve kireçtaşı, kumtaşı, çakıltaşı, kumlu-killi kireçtaşı ardalanmasından oluşan Evliyatepe formasyonu içerisinden derlenen iri bentik nforaminiferlerin sistematiği, istatiksel değerlendirmeleri ve biyofabriği temel konular olarak ele alınmıştır. İnceleme alanında, 4 stratigrafik kesit ölçülerek, bu kesitlere ait bol fosilli ve ayrışmış tabakalardan örnekler alınmıştır. İri bentik foraminiferlerden ince kesitler yapılmış ve Orta Lütesiyen'i karakterize eden 5 cins ve 8 tür tanımlanmıştır. Orta Lütesiyen tabakaları içerisinde yer alan iri bentik foraminifer türleri şunlardır: Nummulites beaumonti, Nummulites millecaput, Nummulites aturicus, Nummulites praeaturicus, Assüina exponens, Asterigerina rotula, Sphaerogypsina globulus ve Dîscocylina cf. harrisoni. Ayrıca bentik foraminiferlere göre Orta Lütesiyen için SBZ 14 ve SBZ 15 biyozonlannın varlığı da belirlenmiştir. İnceleme alanındaki Eosen birimlerin litolojik özellikleri ve bentik foraminifer içerikleri bank çatısı ile ilgili farklı fasiyesleri göstermektedir. Ayrıca A/B formlarının oranlarına bağlı olarak bu birimlerde biyofabrik genel olarak yan-otokton topluluklar (A/B oram 7/1) şeklindedir. Bunlara ek olarak, Mavraş kireçtaşı ve Karataş kireçtaşı üyesinden alman numunelerin paleontolojik incelemesi sonucu, bu birimlerin yaşlarının Orta-Üst Paleosen olduğu ve Orta Lütesiyen yaşlı Çamardı formasyonu ve Evliyatepe formasyonu üzerine tektonik dokanakla geldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE STRATIGRAPHY AND MICROPALEONTOLOGY OF UPPER CRETACEOUS-EOCENE ROCKS IN THE ÇAMARDI (Nİ?DE) Şeyda PARLAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Ass.Prof.Dr. Yaşar EREN 2004, 207 Page Jury: Ass.Prof.Dr. Yaşar EREN Prof.Dr.Hükmü ORHAN Prof.Dr.Muhittin GÖRMÜŞ The investigation area is located in the Çamardı and its near vicinity. The aims of this study are to evaluate the stratigraphy of the area, to present benthic foraminifera contents of the units and biofebric of the larger benthic foraminifera. The oldest rocks of this area are the Paleozoic aged Niğde Massif. Niğde Massif is consists of Gümüşler metamorfits and Aşıgediği metamorfits, and these had been cut by Senomanian-Maastrihtian aged Üçkapüı granodiorite. The Celaller group which consists of Middle Lutetian aged Çamardı formation and Evliyatepe formation unconformably overlies the basement units. The Eskiburc group which consists of Middle-Upper Paleocene aged Ulukışla magmatics and Ovacık formation overlies the Celaller group by tectonic boundary. The Quarternary alluvion unconformably overlies all the units in the study area. In this thesis, the main subjects are sistematic, statistic evaluations and biofabric of larger benthic forminifera which collected from the Çamardı formation which consists of clastic rocks as sandstone, conglomerate and mudstone and IVEvliyatepe formation which consists of alternation of limestone, sandstone, conglomerate and clayey and sandy limestone. In the study area, 4 stratigraphic sections have been measured and fossiliferous and weathered rock samples have been collected from these sections. Thin sections have been prepared from these samples. As a result of the examination of thin sections under the microscope, 5 genera and 8 species were identified to characterize Middle Lutetian. The species which are found within the Middle Lutetian layers are Nummulites beaumonti, Nummulites millecaput, Nummulites aturicus, Nummulites praeaturicus, Assilina exponens, Asterigerina rotula, Sphaerogypsina globulus ve Dîscocylina cf. harrisoni. Also based on the identified benthic foraminifera, the biozones SBZ 14 and SBZ 15 of Middle Lutetian are determined. Litho logical characteristics and benthic foraminiferal content of Eocene units in the investigation area indicate different fades of bank roof. Also due to proportion of A/B forms, biofabric of these units is generally para-autochthonous. Also, as a result of the paleontological examination of samples of Mavraş limestone and Karataş limestone member, the age of this units have been determined as Middle-Upper Paleocene and Çamardı formation and Evliyatepe formation of Middle Lutetian have been overlain by Middle-Upper Paleocene units tectonically.