Bazı tiyakaliks [4] aren birleşiklerinin sentezi ve iyon taşıma özelliklerinin incelenmesi
The synthesis of some thiacalix [4] arena derivatives and investigation of ion transport properties
- Tez No: 153892
- Danışmanlar: PROF.DR. DİNÇER BEDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kaliksaren, tiyakaliksaren, metal, dikromat anyonu, faz- transfer
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI TİYAKALİKS[4]ARF.N BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ VE İYON TAŞIMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Begüm TABAKÇI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, 2004 Danışman : Prof. Dr. Dinçer BEDÜK 2004, 63 sayfa Jüri Prot“. Dr. Dinçer BEDÜK Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Şeref ERTUL Bu çalışmada son yıllarda oldukça çok sayıda araştırıcının dikkatini çeken, kaliksarenlerin metilen köprülerinin yerinde kükürt atomlarının yer aldığı tiyakaliksarenler sentezlenerek iyon taşıma özellikleri incelendi. Bunun için başlangıç bileşiği /)-(er/-bütil-tiyakaliks[4]aren 1 sentezlendikten sonra bu bileşik /j-nitrobenzil bromürle dinitro türevine (2) dönüştürüldü. Daha sonra 2 bileşiğinin nitro grupları, uygun ortamda Raııey-Ni/hidrazin ile amino gruplarına indirgenerek 3 bileşiği sentezlendi. 3 bileşiği, terefitaloil diklorürle etkileştirilerek oligomerik yapıdaki 4 elde edildi. Diğer taraftan immobilize olmuş tiyakaliks[4|aren bileşiğini sentezlcmek için başlangıç bileşiği p-tert-bütü- tiyakaliks[4]aren DMF içerisinde Merrifıeld reçinesi ile etkileştirilerek birden fazla tiyakaliks(4]arenin bir arada bulunduğu polimerik yapılı 5 bileşiği elde edildi. Elde edilen bu monomer ve oligomerik yapıdaki bileşiklerin yapılarıelementel analiz, ve spektroskopik metotlarla aydınlatıldıktan sonra, metal katyonu taşıma özelliklerinin araştırılmasının yanında, toksik ve kanserojen bir oksianyon olan C^O?”nin sulu fazdan ekstraksiyon çalışmaları da gerçekleştirildi. Sonuçta, monomerik bileşiklerin hem seçilmiş alkali ve geçiş metallerine (Li+, Na+, K\ Cs\ Ni2+. Co2+, Cd21, Cu2t, Hg2+ ve Pb2+) karşı hem de dikromat anyonuna (O2O7 ) karşı ilgisiz olduğu, oligomerlerin ise dikromat anyonuna karşı kayda değer bir taşıma göstermezken metal katyonları için iyi birer ekstraktant olabileceği gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE SYNTHESIS OF SOME THIACALIX[4]ARENE DERIVATIVES AND INVESTIGATION OF ION TRANSPORT PROPERTIES Begüm TABAKÇI Selçuk University Faculty of Science and Arts Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Dinçer BEDÜK 2004, page: 63 Jury: Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Şeref ERTUL In this study it was synthesized thiacalix[4]arcnes which recently draw attention of most researchers and examined their ion-transport properties. Therefore after the preparation of /7-/(>77-butylthiacalix[4]arenc 1 as a starting compound, this compound converted to its dinitro derivative 2. Then it was obtained compound 3 by reducing the nitro groups of compound 2 into the amino groups with Raney-Ni/hydrazine at suitable conditions. After that it was obtained an oligomcric structure (4) by treatment of compound 3 with terephlhaloyl dichloride. On the other hand it was prepared immobilized thiacalixarenc 5, which have a lot of thiacalixarene units by treatment of 1 with Merrifield's resin in DMF. After the characterization of structures of newcompounds by elemental analysis and spectroscopic methods, along with the examination of metal cation transport properties of these monomelic or oligomeric ligands also it was caricd out extraction studies of dichromate anion (Cr2()7~) being toxic and cancerogenic oxyanion from aqueous phase. Consequently it was showed that the monomelic compounds became indifferent towards to both some selected alkali metal or transition metals (Li+, Na+, K+, Cs+, Ni +, Co“+, Cd2+, Cu +, Hg2+ ve Pb2') and dichromate anion (Cr^O?”), on the other hand the oligomeric compounds did not show remcrkably extrability towards to dichromate anion, while would became good extractants for metal cations especially transition metal cations. Keywords : Calixarene, thiacalixarene, metal, dichromate anion, phase-transfer.