Tünel kalıp sistemi uygulamalarında karşılaşılan teknik sorunlar ve üretilen çözümlerin irdelenmesi
Technical problems encountered in tunnel formwork systems and investigation of produced solitions
  1. Tez No: 153895
  2. Yazar: SAİM KORUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERCAN HAMİT OĞUZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tünel kalıp sistemi, prefabrikasyon, endüstrileşmiş yapım, toplu konut. ii, Tunnel formwork system, preiabrication, industrialized building, mass housing. rv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜNEL KALIP SİSTEMİ UYGULAMALARINDA KARŞILAŞILAN TEKNİK SORUNLAR VE ÜRETİLEN ÇÖZÜMLERİN İRDELENMESİ Saim KORUR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ercan H. OĞUZALP 2004, 142 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Ercan H. OĞUZALP Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU Yrd. Doç. Dr. İlhan KOÇ Ülkemizde son yıllarda toplumsal ve ekonomik gelişmelerin bir sonucu olarak, yapı alanındaki talebin karşılanması amacıyla teknolojik değişimler gerçekleştirilmektedir. Giderek artan konut ihtiyacının karşısında yetersiz kalan geleneksel yapım sistemleri yerini gelişmiş geleneksel sistemlere ve endüstrileşmiş sistemlere bırakmaktadır. Özellikle toplu konut üretimine sağladığı hız, deprem güvenliği, işçilikten tasanın; kalite, süreklilik ve ekonomiklik gîbi özellikleriyle tercih edilen bir yapı üretim teknolojisi haline gelen tünel kalıp sistemi, bu avantajlarının yanı sıra belli sorunları da beraberinde getirmektedir. Yapılan bu çalışmada, sistemi uygulayan firmalar tarafından doğru çözülmeyen detaylar sonrasında oluşan ve kullanıcıya yansıyan sorunlar incelenerek, üretici firmaların soranlara yönelik geliştirdiği çözümler değerlendirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, hazırlanan bu çalışmanın amacı, önemi, kullanılan materyal, metod ve çalışmanın kapsamı ele alınmıştır. İkinci bölümde, endüstrileşmenin tanımı yapılarak ilkeleri belirtilmiş, endüstrileşmenin yapı sektöründeki yeri ve yapımda endüstrileşme için gereken ön şartlar üzerinde durulmuştur. Endüstrileşmenin yapı sektörüne sağlamış olduğu kolaylıklara değinilerek endüstrileşmiş yapım sistemleri kısaca sınıflandırılmıştır. Üçüncü bölümde ise, tünel kalıp sistemin tanımı yapılarak, gelişimi ele alınmıştır. Sistemin özellikleri, türleri üzerinde durulmuş ve tünel kalıp teknolojisi ile üretilen bir yapının ne tür aşamalardan geçerek (kalıp kurumu, beton dökümü, kalıp sökümü vb.) son halini aldığı gerekli şekil ve resimlerle anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, ülkemizde tünel kalıp sistemle üretilmiş ve halen üretilmekte olan toplu konut örnekleri üzerinde durularak, tünel kalıp sistemin uygulanması ve kullanılması esnasında karşılaşılan sorunlar ele alınmıştır. Üreticifirmaların bu sorunların çözümlerine dair ne gibi detaylar uyguladıkları, alan çalışmalarında elde edilen görsel materyallerle desteklenerek değerlendirilmiş ve sorunların kritikleri yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise, anlatılan bilgiler ışığında genel bir değerlendirme yapılarak tünel kalıp sistemin yararlarının yanı sıra, özellikle üretici firmaların maliyeti düşündükleri için uygulamadıkları detaylardan dolayı oluşan teknik sorunlar ortaya koyulmuş ve sorunların çözümüne dair öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis TECHNICAL PROBLEMS ENCOUNTERED IN TUNNEL FORMWORK SYSTEMS AND INVESTIGATION OF PRODUCED SOLUTIONS Saim KORUR Selçuk University Institute of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Advisor: Assist. Prof. Dr. Ercan H. O?UZALP 2004, 142 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Ercan H. O?UZALP Assist. Prof. Dr. Nazım KOÇU Assist. Prof. Dr. İlhan KOÇ There are performed technological alterations to meet the construction sector needs formed from social and economical improvements in our country in the last years. The traditional construction systems became insufficient against residence needs increasing everyday and left their places to developed traditional systems and industrialized systems. The tunnel formwork system being a preferred construction producing technology with its advantages of speed in producing housing estate especially, earthquake safety, economy in workmanship, quality, continuity and economy, has brought some specific problems beside these advantages. In this study, the problems formed from the details that were not truly solved by the firms applying tunnel formwork system and reflected to the user are investigated and the solutions developed by the producer firms against these problems are evaluated. In the first chapter of the study, the object and importance of the study, used material, method and scope of the study are discussed. In the second chapter, making the definition of industrialization, its principles are indicated, the place of industrialization in the construction sector and the preliminary provisions necessary for industrialization in construction are explained. Mentioning the easiness provided into the construction sector by industrialization the industrialized construction systems are briefly classified. In the third chapter, the definition of tunnel formwork system is made and the improvement of it is taken into consideration. The properties and types of the system are mentioned and how a construction produced with tunnel formwork technology intakes its last position by passing through what kind of stages (formwork assembling, casting concrete, formwork dismantling etc.) are explained with figures and photographs. In the fourth chapter, mentioning the completed and still continuing housing estate models produced in our country by tunnel formwork system, the problems encountered during the application and utilization of the tunnel formwork system are explained. The details applied by the producer firms for solving these problems are evaluated by supporting with visual materials obtained in field investigations and the critical of the problems are made. In the conclusion chapter, a general evaluation around the explained information is made and besides the advantages of tunnel formwork system the technical problems especially formed from the details not applied by the producer firms because of thinking cost are put forward and suggestions regarding the solution of the problems are brought.