Kanatçıkların düzlemsel yüzeylerden doğal taşınımla ısı transferine etkileri
Effects of fins on natural convection heat transfer from plate surfaces
- Tez No: 153896
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEFİK BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal taşınım ile ısı transferi, kanatçıklı yüzeylerden ısı transferi, dikdörtgen kesitli kanatçıklar
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KANATÇIKLARIN DÜZLEMSEL YÜZEYLERDEN DOĞAL TAŞINIMLA ISI TRANSFERİNE ETKİLERİ E. Fulya DENİZKUŞLARI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Şefik BİLİR 2004, 71 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Şefik BİLİR Doç. Dr. Saim KOÇAK Yrd. Doç. Dr. Ali ATEŞ Bu çalışmada, kanatçıkların düzlemsel yüzeylerden doğal taşınım ile ısı transferine etkileri ışınım ile ısı transferi de dikkate alınarak incelenmiştir. Plakalar kanatçıklar aşağıya ve yukarıya bakacak şekilde düşeye göre farklı açılar ile ayarlanmış ve deneyler her konum için farklı giriş güçlerinde tekrarlanmıştır. Kanatçıklı yüzeylerin açısal konumlarının ve kanatçıkların yukarıya ya da aşağıya bakması halinde ısı transferinde meydana gelen artışa olan etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF FINS ON NATURAL CONVECTION HEAT TRANSFER FROM PLATE SURFACES E. Fulya DENİZKUŞLARI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Şefik BİLİR 2004,71 pages Jüri : Prof. Dr. Şefik BİLİR Doç. Dr. Saim KOÇAK Yrd. Doç. Dr. ABATES Effects of fins on natural convection heat transfer from plate surfaces are investigated experimentally by considering the radiation heat transfer. The plates were oriented from vertical axis with different angles as finnes facing either downwards or upwards and the experiments were performed for different values of power input. The effect of angular position of plates, as well as the effect of either upward or downward facing of fins on heat transfer augmentation is analysed Keys Words: natural convection heat transfer, finned surfaces, rectangular finnes u