Konik pimlerin düzlemsel yüzeylerde ısı transferine etkileri
Effects of coni̇cal pi̇n-fins on heat transfer over planer surfaces
  1. Tez No: 78695
  2. Yazar: İSMAİL ÇAĞIRAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNA KARGICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pimli ( çivi kanatlı) yüzey, kanatçıklar, ısı transferi, Pin-fin surfaces, extended surface, heat transfer
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONİK PİMLERİN DÜZLEMSEL YÜZEYLERDE ISI TRANSFERİNE ETKİLERİ İsmail ÇAĞIRAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Suna KARGICI 1998,Sayfa:116 Jüri: Doç.Dr. Şefik BİLİR Yrd.Doç.Dr. Yüksel KAPLAN Yrd.Doc.Dr. Suna KARGICI Bu çalışmada, iletken olmayan konik pimli yüzeylerde ısı geçişi ve basınç kayıpları deneysel olarak incelenmiştir. Dikdörtgen kesitli kanal içine yerleştirilen iletken olmayan konik pimli yüzeylerle deneyler yapılmış ve pim yüksekliği kanal yüksekliğine eşit alınmıştır. Farklı konfigürasyonlar da akış yönünde ve akışa dik yönde pim eksenleri arasındaki mesafeler değiştirilerek düz levha ve pimli 28 farklı diziliş için deneyler yapılmıştır. Her pim dizilişi için türbülanslı akışta farklı Re sayılarında ölçmeler yapılmış, en küçük kareler metoduyla deney sonuçlarına uyan Nu=AReB ve 2Ap/pwm2=MReB boyutsuz ifadeleri elde edilmiştir ve sonuçlar halinde düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Ismail ÇA?IRAN Selçuk University Gaduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: AssistProf.Dr. Suna KARGICI 1998,116 Pages Jury: Assoc.Prof.Dr. Şefik BİLİR Assist. Prof.Dr. Yüksel KAPLAN Assist Prof.Dr. Suna KARGICI Heat transfer and pressure loss characteristics are investigated experimentally for finned surfaces with conical non-conducting pins. An experimental set-up is established in the from of a rectangular duct, in which non-conducting pin-finned surfaces are placed. The height of pins are equal to the duct height and therefore the pin clearence is zero. A total number of 28 experiments are performed with different geometrical configurations obtained by changing the pin spacings in streamwise and transverse directions for both in line and staggered arrangments. Some experiments are also conducted for plates without pins for comparison. The plates were heated electrically from underside and constant heat flux boundary condition is maintained during the experiments. For all the configurations, measurements are made in range of turbulent flow with various Reynolds numbers and by the least - squares method, a series of nondimesional equations are obtained in the from of Nu=AReB and 2Ap/pwm2=MReB and tabulated.