Öğrenme ve öğretme stilleri üzerine bir çalışma
A study on learning styles and teaching styles
- Tez No: 153904
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR BAYKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stili, Öğretme Stili, Matematik Basan Testi ni, Learning Style, Teaching Style, Math Achievement Test IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÖĞRENME VE ÖĞRETME STİLLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Erhan Ertekin Selçuk Üniversitesi Matematik Anabilim Dalı Danışmanı: Prof. Dr. Yaşar BAYKUL 2005, 109 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Yaşar BAYKUL Prof. Dr. Nuray SENEMOĞLU Prof. Dr. Hasan ŞENAY Prof. Dr. Durmuş BOZKURT Yrd. Doç. Dr. Hacı SULAK Bu araştırmada, İlköğretim II. kademe öğrencilerinin öğrenme stilleri, İlköğretim II. kademe matematik öğretmenlerinin öğretme stilleri ve öğrencilerin matematik başarıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma temel araştırma niteliğinde olduğundan evren örnekler ilişkisine girilmemiştir. Araştırmanın verileri Konya İli Vali Necati Çetinkaya İlköğretim Okulu 6., 7. ve 8. sınıflarından rastgele seçilen toplam 228 öğrenci ile aynı öğrencilerin matematik öğretmenlerinden toplanmıştır. Verilerin toplanmasında, Kolb'un Öğrenme Stilleri Ölçeği, Reid'in Öğretme Stilleri Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen matematik basan testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, yapılan varyans analizine göre öğrencilerin öğrenme stili ile başarılan arasında bir ilişki bulunamamıştır. Öğretmenlerin öğretme stilleri ile öğrenci basan arasındaki ilişkiye t-testi ile bakılmış ve sonuç olarak öğretme stilleri ile öğrenci başarısı arasında da bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON LEARNING STYLES AND TEACHING STYLES Erhan ERTEKÎN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Yaşar B AYKUL 2005, 109 page Jury: Prof. Dr. Yaşar B AYKUL Prof. Dr. Nuray SENEMO?LU Prof. Dr. Hasan ŞENAY Prof. Dr. Durmuş BOZKURT Assistant Prof. Hacı SULAK In this research, learning styles of primary education second stages students and teaching styles of primary education second stage maths teachers, and the relationship between these styles and the students' achievement in maths have been analyzed. As it is a basic research, this study hasn't been constructed on a sample- universe relationship. The data of the research have been obtained from totally 228 students randomly selected from 6th, 7th and 8th classes and their teachers at Konya Vali Necati Çetinkaya Primary School. Kolb's learning style inventory, Reid's teaching style inventory and an math achievement test developed by the researcher have been used in collecting the data. As a result of this research, according to variance analyzes, no relationship colud be found between students' learning styles and their achievement. According to t-test applied to the relationship between teachers' teaching styles and the students' achievement, no relationship could be found between teaching styles and students' achievement.