Yapı malzemesi olarak çeliğin mimaride kullanımı
Usage of steel in architecture as building material
  1. Tez No: 153937
  2. Yazar: AYŞEGÜL TAYYAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZIM KOÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik, Modern mimari, Strüktür, Yapı, Malzeme, Steel, High-tech architecture, Structure, Building, Material. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAPI MALZEMESİ OLARAK ÇELİĞİN MİMARİDE KULLANIMI Ayşegül TAYYAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU 2004, 140 Sayfa, Jüri : Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU Yrd. Doç. Dr. ibrahim BAKIR Yrd. Doç. Dr. Dicle AYDIN Bu çalışmada yapı malzemesi olarak çeliğin mimaride kullanımının araştırılması amaçlanmıştır. Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte, ihtiyaçlanmızm ve isteklerimizin giderek arttığı bu dönemde geleneksel yapı malzemelerinin çözümsüz kaldığı modern mimaride çeliğin önemi giderek artmıştır. Araştırma kapsamında ayrıntılı olarak anlatıldığı gibi çelik; strüktürel, yapısal ve malzeme özellikleriyle mimariye yeni ufuklar açmıştır. Mimaride kullanımı da her geçen gün artmaktadır. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş bölümü olup konunun önemi, araştırmanın amacı ve kapsamı, materyal ve metod, üzerinde durulmuştur.ikinci bölümde çeliğin tanımı ve tarihçesi açıklanmıştır. Bu bölümde çeliğin hazırlanışı, hadde ürünleri, metalurjik ve malzeme özellikleri açıklanmış, çelik türleri kısaca ele alınmıştır. Üçüncü bölümünde çeliğin mimaride kullanımı ve yapısal özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümünde, çeliğin yapı malzemesi problemleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın beşinci bölümünde, çelik yapılar taşıyıcı sistem açısından irdelenmiştir. Altıncı bölümde çelik yapıda taşıyıcı sistem öğeleri şekillerle açıklanarak, mimaride gerekli olan detayları verilmiştir. Yedinci bölümde ise çalışmanın genel değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışma sonucunda; geleneksel yapı malzemelerine göre birçok üstünlüğe sahip olan çeliğin, yapı malzemesi olarak mimaride kullanımının arttırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis USAGE OF STEEL IN ARCHITECTURE AS BUILDING MATERIAL Ayşegül TAYYAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Advisor : Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU 2004, 140 Sayfa, Jury : Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU Yrd. Doç. Dr. İbrahim BAKIR Yrd. Doç. Dr. Dicle AYDIN This thesis is aimed to research the usage of steel in architecture as building material. By the development of technology, the importance of steel in high-tech architecture has increased time to time, when society's needs and desires have risen and traditional building materials have become inadequate. As mentioned in the concept of research, steel gives new approaches to architecture with its structural and material qualifications. This research includes seven chapters. First chapter is the beginning and it discusses the importance, aim-scope, material-method and desired scientific, technologic, economic and social profits. In the second chapter the historical development of steel is discussed. It is also mentioned the preperation, metalurgic 111and material qualifications and samples of steel. In the third chapter, it is investigated that the usage of steel as a structural object and a building material, and its structural qualifications. The building material problem of steel is discussed in the fourth chapter. In the fifth one, the structural systems of buildings made of steel is mentioned. The structural elements in steel buildings are described in the sixth chapter. In the seventh chapter, general evaluation and suggestion were made about the study. In conclusion it is come to a decision that the usage of steel in architecture should be increased.