Kimya eğitiminde entropi konusuna ilişkin kavram yanılgıları
Misconceptions about entropy in chemical education
- Tez No: 153938
- Danışmanlar: PROF.DR. TEVFİK ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Chemical Education, Entropy, Misconceptions. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KİMYA EĞİTİMİNDE ENTROPİ KONUSUNA İLİŞKİN KAVRAM YANILGILARI Yasemin DURAN TOKDEMIR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Danışman; Prof. Dr. Tevfik ATALAY 2004, 80 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Tevfik ATALAY Doç. Dr. Oğuz DOĞAN Doç. Dr. Ahmet SABAN Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi'nde öğrenim gören Kimya lisans öğrencilerinin Fizikokimya dersi içinde yer alan entropi konusuna ilişkin kavram yanılgılarını ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin entropi konusu ile ilgili sınav sorularında zorlandıkları ve belli başlı kavramları birimsel anlamda yanlış cevapladıkları gözlenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında entropi konusu ile ilgili kavram yanılgılarını belirlemek amacıyla Fizikokimya dersi sonrasında, önce Fen Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinden toplam 30 öğrenci ile birebir mülakatlar yapılmıştır. Yapılan görüşmeler ve literatürden elde edilen bulgular ışığında, 20 çoktan seçmeli sorudan oluşan özel amaçlı bir kavramsal basan testi hazırlanmıştır. Bu test Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi KimyaÖğretmenliği 4. sınıfta öğrenim gören 10 öğrenci ile yapılan bir pilot çalışmadan sonra gerekli düzeltmeler yapılarak, Fen Edebiyat ve Eğitim Fakültesi 3. ve 4. sınıflarında okuyan toplam 212 öğrenciye uygulanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında, öğrencilerin yanlış cevaplan her soru için gruplandınlmış ve öğrencilerdeki tekrarlama sıklıkları yüzde olarak ifade edilmiştir. Gruplandınlmış olan cevaplar daha da genelleştirilerek her kavram ile ilgili kavram yanılgıları sunulmuştur. Öğrencilerin iki dönem boyunca Fizikokimya ve Fizikokimya Laboratuvan dersleri almalarına rağmen çalışmanın sonunda hala çeşitli kavram yanılgılarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca elde edilen verilere göre Fen Edebiyat ve Eğitim Fakültesi öğrencileri karşılaşünlmıştır. Bu çalışmanın sonunda, sonuçlar Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin Eğitim Fakültesi öğrencilerine göre daha yüksek oranda kavram yanılgısına sahip olduklarım göstermiştir. Anahtar Kelimeler? Kimya Eğitimi, Entropi, Kavram Yanılgıları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC Thesis Misconceptions About Entropy in Chemical Education Yasemin DURAN TOKDEMİR Selçuk University Institute of Science, Department of Chemistry Education Supervisor: Prof. Dr. Tevfik ATALAY 2004, 80 Page Jury: Prof. Dr. Tevfik ATALAY Doç. Dr. Oğuz DO?AN Doç. Dr. Ahmet SABAN This research has been carried out in order to find out students' misconceptions which are related to Entropy at in Physical Chemistry course in the department of Chemistry at Selçuk University. Students having difficulties in the exam questions related to Entropy and giving scientifically wrong answers to the questions of some concepts were paid attention. In the first step of the study, in order to determine misconceptions related to Entropy subject after the Physical Chemistry course, interviews were conducted with thirty students in Science Literature and Education Faculties. In the light of the information obtained from student interviews and related literature, a 20 item concept test was prepared. IllAfter applying a pilot study to ten students in the fourth year chemistry teacher program at Education Faculty, Selçuk University; the needed corrections were made on the questionnarie, which then was applied to a total of 212 students in Science literature and Education Faculties' third and fourth classes. In the second part of the study, students' wrong answers were grouped for each question and frequency of repetition of the answers was given by the percentage. The grouped answers made more generally for each concept were given as misconceptions. Although the students took Physical Chemistry and Physical chemistry laboratory course during two semester, it was determined that they still demonstrated various misconceptions at the end of this study. Also according to data which were gathered, Science Literature and Education Faculties students were compared. At the end of this study, the results showed that Science Literature Faculty students have more misconceptions in Entropy than Education Faculty students.