Mersin ve çevresindeki anıt ağaçlar
Monumental trees are around Mersin area
- Tez No: 153949
- Danışmanlar: PROF.DR. BAKİ EYCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Anıt ağaç, Aday anıt ağaç, Mersin, GPS, Monumental trees, Candidate monumental trees, Mersin, GPS
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İİİ ÖZET Yüksek Lisans Tezi MERSİN VE ÇEVRESİNDEKİ ANIT AĞAÇLAR Yağmur ÖZTEK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Baki EYCE 2004, Sayfa: 91 Jüri: Prof. Dr. Baki EYCE Prof. Dr. Kuddisi ERTUĞRUL Yrd. Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL Köylerden kentlere göç ve plansız kentleşme sonucu oluşan arazi rantı ve getirdiği çarpık, çevreye duyarsız yapılaşma sonucu; toprak, hava ve su kirliliğinin karşısında yok olma tehlikesi ile yüz yüze gelen doğal ve kültürel mirasımız olan anıt ağaçların, kültür bütünlüğü ve çevreye duyarlılık açısından korunması gerekmektedir. Yurdumuzun hemen her yöresinde rastlanabilen bu kültürel miras örneklerinin çok az bir bölümü tamamen tesadüfler sonucu bulunarak literatüre eklenmiştir. Bu miras zenginliğine karşın, anıt ağaç literatürümüzün eksik olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Günümüze kadar gelebilmiş, her biri kültürel birer miras olan anıt ağaçlar, geçmişle günümüz arasında iletişim kurmamıza yardımcı olurlar. Bu çalışma 2003-2004 yıllarında Mersin ili ve çevresindeki ilçe ve köylerde yaşamakta olan anıtsal nitelikte 57 ağacın yerlerinin GPS (Küresel yer belirleme sistemi) ile tespiti ve bugünkü durumlarının, yaş ve boylarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu ağaçların her birinden herbaryum örneği alınarak koleksiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master Thesis THE MONUMENTAL TREES ARE AROUND MERSİN AREA Yağmur ÖZTEK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Baki EYCE 2004, 91 Page Jury : Prof. Dr. Baki EYCE Prof. Dr. Kuddisi ERTU?RUL Yrd. Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL With estate illegal gain which is as a result of migrations from villages to cities and unplanned urbanization, the monumental trees which are our natural and cultural heritages are on the verge of extinction and they need to be protected with regard to cultural integrity and enviromental consciousness. Only by chance, the little part of these cultural heritages which can be encountered nearly every part of our country was found. Despite our richness in our resources, it is the reality that we are not sufficient in the monumental tree literature. Each of the monumental trees is our cultural heritage and they enable us to get communication between our past and today. That study was made to determine the ages and heights of 57 monumental trees in Mersin, its district and villages in the years between 2003 and 2004. Their locations were located with the help of GPS ( Global Positioning System ). From each of these trees, herbaryum sample was taken and its collection was made.