Türkiye'de çevre yönetimi ve Karaman ili için bir örnek uygulama
Environmental management in Turkey and a model study on Karaman
  1. Tez No: 153948
  2. Yazar: FATMA BEDÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET EMİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre yönetimi, çevreye duyarlı yönetim, sürdürülebilir kalkınma, ISO 14001
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE ÇEVRE YÖNETİMİ VE KARAMAN İLİ İÇİN BİR ÖRNEK UYGULAMA Fatma BEDÜK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Mehmet Emin AYDIN 2004, 122 Sayfa Jüri: Prof.Dr.Mehmet Emin AYDIN Prof.Dr.Kemal GÜR Vct'Occ.'Or.'&xVirTf, ^^cnn Bu çalışma, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne entegrasyon sürecinin önemli bir bileşeni olan çevre konusundaki entegrasyon sürecini irdelemek ve entegrasyonla birlikte çevre yönetimi standartları konusunda sorun yaşayacağı tahmin edilen Türk sanayisinin çevre yönetiminde bulunduğu noktayı Karaman ölçeğinde tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde çevre kirliliğinin ulaştığı boyutlara dikkat çekilerek Avrupa ve Türkiye'de yaşanan çevre sorunları ortaya konmuş, ikinci bölümünde Türkiye ve Avrupa' daki çevre yönetim sistemleri ele alınmış ve Türkiye'de AB'ye giriş sürecinde yapılması gerekenler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma'nın üçüncü bölümünde, entegrasyon sürecinde bölgesel çalışmalara önem verilmesi gerektiği düşüncesiyle, Karaman İJi'ndeki işletmelerin ISO 14001 almaya ne kadar hazır olduklarının tespiti için çevre yönetimindeki duyarhlıklannı ölçen bir anket uygulanmıştır. Çalışmanın son bölümünde anket sonuçları değerlendirilmiş, Türkiye'de ulusal ve bölgesel bazda yapılması gereken düzenlemeler öneriler halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis ENVIRONMENTAL MANAGEMENT IN TURKEY AND A MODEL STUDY ON KARAMAN Fatma BEDÜK Selçuk University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor:Prof.Dr.Mehmet Emin AYDIN 2004, 122 pages Jury: Prof.Dr.Mehmet Emin AYDIN Prof.Dr.Kemal GÜR In this study, environmental management in Turkey and in the EC member countries have been thoroughly investigated, the importance of environmental management in entegration period has been observed and a survey was applied on various organisations in Karaman to understand their sensitivity about environmental management. In the first chapter of this study environmental pollution parametres in Europe and in Turkey were investigated and in the second chapter the structure of the environmental management was given and what had to be done about environmental management in entegration period in Turkey was defined. In the third chapter a survey was applied on various organizations in Karaman to understand their sensitivity about environmental management and whether they were ready to have the Standard of ISO 14001. The results show that organizations in Karaman are not aware of the importance of environmental management and ISO 14001 and more regional studies should be done for a more effective environmental management in whole country. Key Words lEnvironmental management, ecologically sustainable organisation, sustainable, development, ISO 14001.