Borsa İstanbul Otomotiv Endeksinde yer alan şirketlerin AR-GE harcamaları ile finansal performanslarının panel veri analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of R&D payments and financial performance of the companies in the BIST Automotive Index with panel data analysis
- Tez No: 625559
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET ALPTEKİN KAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otomotiv Sektörü, Ar-Ge, BİST, finansal performans, Automotive Sector, R&D, BIST, financial performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Küreselleşme ile birlikte ekonomi ve iş dünyasında sınırlar ortadan kalktı. Pazar payını kaptırmak istemeyen, aynı sektörü paylaşan şirketler, ulusal ve uluslararası rakipleri ile rekabet etmek zorundadır. Teknoloji kullanımı, değişim ve gelişimi sürekli hale getirdi. Rekabet edebilmek için fiyat politikaları yeterli olmamaktadır, ikinci plana atılmıştır. Mevcut ürünleri geliştirmek, üretim sürecinde iyileştirme yapmak, maliyet düşürmek, üretim kapasitesini artırmak, yeni ürünler üretmek, üretimde kaliteyi düşürmeden hızı artırmak için araştırma ve geliştirme harcamalarına daha çok önem verilmeye başlanmıştır. Araştırma ve geliştirme politikaları firmaların sektörde inovasyon yapma, öncü olma gücünü artırmaktadır. Bunun sonucu olarak rekabet edebilmekte ve pazardaki paylarını koruyabilmektedirler. Çalışmamızda firmaların öncü olabilmek, yenilik yapabilmek, ürünlerini geliştirmek için yoğun bir rekabet içinde olduğu otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve BIST'te hisse senetleri işlem gören şirketler incelenecektir. Günümüz dünyasında otomotiv sektöründe meydana gelen gelişim ve değişimler, otomotiv firmalarının ilişki içinde olduğu diğer sektörleri de (elektrik, makina, tekstil, tasarım) etkilemekte, ülkelerin ekonomik anlamda büyümesinde önemli bir role sahiptir. Otomotiv sektörü Türkiye'nin mevcut ihracat hacminde önemli bir paya sahip olması ve yedek parça sanayi, satış sonrası servis hizmeti gibi birçok sektöre iş imkânı sağlaması nedeniyle seçilmiştir. Çalışmada BIST otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin AR-GE harcamalarının şirketlerin finansal performanslarına etkisi panel var analizi yöntemi ile araştırılacaktır. Analizde kullanılan veriler BIST ve kamuyu aydınlatma platformunda (KAP) yer alan şirketlerin faaliyet raporlarından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Along with globalization, the borders in economy and business are gone. If companies that share the same sector do not want to lose market share, have to compete with national and international competitors. The use of technology has made change and development continuous. In order to compete, price policies are not sufficient; they are used as a secondary plan. More emphasis has been started to place on research and development spending to improve existing products improve production processes, reduce costs, increase production capacity, produce new products, and increase speed without sacrificing quality in production. Research and development policies increase the power of firms in making innovation and being initiator in the sector. As a result, they are able to compete and maintain their market share. In this study, the automotive sector selected firms also traded on BIST will be examined that are in intense competition in order to be an initiator, innovate and develop their products. Developments and changes in the automotive sector in today's world affect the other sectors (electricity, machinery, textiles, design) that are worked for the automotive firms, thus automotive sector plays an important role in the economic growth of countries. Automotive sector is selected because Turkey's automotive sector has a significant share in existing export volume of the country and spare parts industry, after-sales service and many other business opportunities are enabled to employ with the help of automotive sector. In the study the effect of R&D expenditures of companies operating in Borsa Istanbul automotive sector on their financial performance will be analyzed by panel var analysis method. The data that will be used in the study will be taken from the Borsa Istanbul and the activity reports of firms that are disclosed to the public.