Duygusal zekânın iş performansına olan etkileri: Ankara Pursaklar ilçesindeki otomotiv yetkili bayileri üzerinde bir araştırma
Effects of emotional intelligence on business performance: An investigation on automotive authorized dealers from Ankara Pursaklar
- Tez No: 465948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Emotional intelligence, job performance, Schutte intelligence scale, blue-collar, white-collar
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, Otomotiv perakende sektöründe çalışan kişilerin, duygusal zekâlarının iş performanslarına etkilerini incelemek ve aralarında anlamlı bir ilişki bulunup, bulunmadığının araştırılmasıdır. Bu iki konu ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Gerçek performans verileri ile duygusal zekâ ölçümlemeleri karşılaştırılmıştır. Otomotiv Perakende sektörüne genel olarak bakıldığında, ana hizmet sektörlerinden biri olduğu görülmektedir. Hizmet sektörlerinde her zaman öncelik müşteri memnuniyeti ve devamlılığıdır. Bu tip sektörlerde devamlı hizmet üretilmekte ve ancak hizmet alanlar memnunsa, bu sektörde faaliyet gösteren şirketler yaşayabilmektedirler. Şirketler devamlı çalışanlarının iş performanslarını ölçmekte, incelemekte ve artırmaya çalışmaktadırlar. Şirketlerin bu performans ve verimlilik artırma çalışmalarında“Duygusal Zekâ”önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, otomotiv perakende sektöründe faaliyet gösteren Ankara Pursaklar ilçesinde ki bir otomotiv yetkili bayisi üstünde araştırma yapılmıştır. Bu yetkili bayide araştırma, Satış ve Servis bölümlerinde yürütülmüştür. Satış bölümünde beyaz yakalı çalışan satış danışmanları ve sigorta danışmanları araştırmaya dâhil edilmiştir. Servis bölümünde ise beyaz yakalı çalışan servis danışmanları, yedek parça çalışanları, formenler ve mavi yakalı çalışan mekanik-elektrik teknisyenleri, kaporta-boya teknisyenleri araştırma kapsamına alınmıştır. Bu verilen yedi ana görev tanımında çalışan mavi ve beyaz yakalı kişilerin duygusal zekâ seviyeleri Schutte zekâ ölçeği ile ölçülmüş ve reel iş performansı değerleri ile karşılaştırılmıştır. Duygusal Zekâ ölçümleri ile reel iş performansı verileri grafikler çizilerek incelenmiş ve aralarında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Özet olarak, bu projedeki araştırmaların ve çalışmaların sonuçlarına bakıldığın da, şu gerçekler ortaya çıkmaktadır; Duygusal Zekâsını geliştirmiş ve üst seviye çıkarmış çalışanlar modern dünyanın gerekliliklerini daha iyi uygulamakta ve iş hayatlarındaki performanslarını artırarak daha başarılı olmaktadırlar. Bundan dolayı, Duygusal Zekâsı gelişmiş kişilerin liderlik rolünü üstlendikleri görülmektedir. Anahtar Kelime: Duygusal zekâ, iş performansı, Schutte zekâ ölçeği, mavi yakalı, beyaz yakalı.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of emotional intelligence on the business performance of people working in the automotive retail sector and to find out if there is a meaningful relationship between them. Literature review has been done on these two subjects. Actual performance data and emotional intelligence measures were compared. Automotive When it comes to the retail sector in general, it seems to be one of the main service sectors. In the service sector, priority is always customer satisfaction and continuity. Continuous service is being produced in these types of sectors and if service providers are satisfied, companies operating in this sector can live. Companies are constantly measuring, reviewing and increasing their work performance.“Emotional Intelligence”emerges as an important concept in companies' efforts to improve their performance and productivity. In this study, a study was conducted on an automotive authorized dealer in the Ankara Pursaklar district, which is active in the automotive retail sector. This competent resident was carried out in research, sales and service departments. In the sales department, white-collar sales consultants and insurance consultants were involved in the research. In the service department, white-collar service consultants, spare parts workers, formeners and mechanics-electric technicians working with blue-collar and body paint technicians were included in the research. Emotional intelligence levels of blue and white-collar workers working in these seven main job descriptions were measured by the Schutte intelligence scale and compared with real business performance values. Emotional intelligence measurements and real work performance were examined by drawing graphs and it was seen that there was a meaningful relationship between them. In summary, while looking at the results of the researches and studies in this project, the following facts emerge; High-level employees who have developed Emotional Intelligence are better able to better meet the needs of the modern world and increase their performance in the workplace. Therefore, it is seen that emotional intelligence advanced people take the leadership role.