Konya'da farklı üç kentsel mekanda kent kimliği üzerine bir araştırma
A research of urban identity in three different urban space in Konya
- Tez No: 153959
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAHMİ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kentsel kimlik, kentsel imge, algılama, Konya. ıı, Urban identity, urban image, perception, Konya iv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA'DA FARKLI ÜÇ KENTSEL MEKANDA KENT KİMLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Kadriye DENİZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rahmi ERDEM 2004, 132 sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Rahmi ERDEM Yrd. Doç. Dr. İbrahim BAKIR Yrd. Doç. Dr. Çiğdem ÇİFTÇİ Küreselleşme sonucunda değişen sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle kentsel kimlik kavramının önemi giderek artmaktadır.Bu tür gelişmeler, toplumların sosyal ve mekansal yapılarında birtakım yeni değişim ve dönüşüme neden olmuştur.“Her kentin, her dönemin bir kimliği vardır”varsayımından hareket alan bu tez çalışmasının temel amacı; örneklem alanını oluşturan Konya kentinin kimliğinin gelişmesi ve sürdürülebilmesi için yapay çevre/mekansal anlamda kentte neler yapılması gerektiğini bulmaya yönelik olmuştur. Bu amaç doğrultusunda Konya kentinden mekansal/yapay çevre karakteristikleri açısından farklılıklar görülen üç mahalle örneklem alanı olarak seçilmiştir. Apartmanlaşmanın yoğunlaştığı ve günümüz kentlerinin karakteristik özelliklerini taşıyan Feritpaşa mahallesi, yapısal anlamda büyük parseller içinde konumlanan tek ya da iki katlı konutların, villaların oluşturduğu dokusu, doğa ile ilişkisinin baskın olarak gözlemlendiği Hacı Şaban mahallesi ve tarihsel gelişme sürecinde kent merkezi işlevini yerine getirmiş, kentsel sit alanı sınırlan içinde yeralan ve tarihi dokunun hissedildiği Piri Mehmet Paşa mahallesi çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler gerek görsel analizler, fotoğraflar ve gerekse de çalışma alanında yaşayan deneklerle yapılan anket çalışması yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda günümüzdeki kimlik oluşum ve gelişim sürecinde, yapay çevre açısından olumsuz görülen kriterler ortaya konmuştur. Örneklem alam olarak seçilen bu üç mahalleden hareketle tez çalışması sonucunda; yapıların görselliği, renkleri ve kalitelerinin, doğa ile ilişkinin mekana kattığı anlam gibi kriterler kişilerin imgelerinde ve kentin kimliğinin oluşum ve gelişiminde önemli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis A RESEARCH OF URBAN IDENTITY IN THREE DIFFERENT URBAN SPACE IN KONYA Kadriye DENİZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Urban and Regional Planning Supervisor: Assist. Prof. Dr. Rahmi ERDEM 2004, 132 page Jury: Assist. Prof. Dr. Rahmi ERDEM Assist. Prof. Dr. Ibrahim BAKIR Assist. Prof. Dr. Çiğdem ÇİFTÇİ In the result of globalization the importance of urban identity concept is increasing with the effects of socio-cultural and economical developments. This kinds of developments to result in a number of changes and transformations in social and spatial structure of societies. The aim of this thesis which is assuming“every city and every era has an identity”is to find what to do in Konya which the sample area about spatial/artificial environment for developing urban identity. According to this aim, three neighbourhood which differ in properties of artificial environment were selected as a sample area. Feritpaşa neighbourhood which is reflecting today's cities properties with density of buildings, Hacı Şaban neighbourhood that 1-2 storey buildings located in large lots and in which one can observe good relations with nature and Piri Mehmet Paşa neighbourhood that was a centre in historic period, can perceive historic pattern in the area were evaluated in this study extent. inEvaluations were made with visual analysis of these neighbourhoods, photographs and querying with the individuals who lives in these areas. In conclusion of the study one can see important artificial environment elements about urban identity that comes from sample areas. Several suggestions are involved according to the results observed in the analysis of this three selected neighbourhoods such as building colors, qualities, visual appearance of buildings and meanings that comes from nature. All these artificial environment elements are important in individuals images and for developing urban identity.